02 жовтня 2021 р. 20:46

Три одеських виші мають високий ступінь ризику за критеріями служби якості освіти

Три одеських виші мають високий ступінь ризику за критеріями служби якості освіти

Державна служба якості освіти України сформувала й оприлюднила перелік закладів вищої освіти за ступенями ризику.

Перелік закладів складений відповідно до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти та визначається періодичність здійснення планових заходів державного контролю.

У цьому році визначення ступеня ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти вперше запроваджено в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, що дозволило підвищити об`єктивність та прозорість оцінки.

Так, до високого ступеня ризику віднесено 64 заклади вищої освіти. 209 вишів мають середній ступінь ризику.

І лише 31 заклад вищої освіти має незначний ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти, серед них лише два вищих навчальних заклади Одещини - Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової та Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського».

14 вишів Одещини мають середній ступінь ризику:

Високий ступінь ризику отримали три вищих навчальних заклади:

На визначення кінцевої оцінки університету за ступенем ризику впливають наступні критерії:

  • чисельність студентів, які здобувають вищу освіту за останні три роки;
  • кількість науково-педагогічних працівників;
  • стан опублікованої на сайті інформації та документів;
  • кількість порушень вимог законодавства у сфері вищої освіти.

Також до уваги береться наявність відокремлених структурних підрозділів, кількість іноземних студентів та частка неакредитованих спеціальностей і освітніх програм.

Віднесення університету до високого, середнього або незначного ступеня ризику відбувається з урахуванням суми балів, що нараховується за всіма критеріями.

Якщо спостерігається негативна динаміка діяльності закладу вищої освіти, відбувається зміна його ступеня ризику у сфері на нижчий рівень. Відповідно до цього скорочується періодичності проведення планових перевірок у такому закладі.

Вищі навчальні заклади, що віднесені до високого ступеня ризику, проходять перевірку Державною службою якості освіти один раз на два роки, до середнього ступеню ризику — не частіше одного разу на три роки, незначного ступеню — не частіше одного разу на п’ять років.

Нагадаємо, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова потрапив у ТОП-10 найкращих в Україні.

Також нагадаємо, що частина штукатурки впала зі стелі в одній з аудиторій Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова в корпусі на Французькому бульварі.

Вісім одеських вишів увійшли до сотні найпопулярніших серед абітурієнтів. Лідером за кількістю заяв від абітурієнтів, що вступають на основі повної загальної середньої освіти, є Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Поділитися