27 липня 2021 р. 12:31

Три одеські заклади профосвіти отримали кошти на створення навчально-практичних центрів

Три одеські заклади профосвіти отримали кошти на створення навчально-практичних центрів

Конкурсна комісія Міністерства освіти та науки України відібрала 62 заклади професійної освіти, які цьогоріч отримають кошти на облаштування нових або дооснащення раніше створених навчально-практичних центрів (НПЦ), три з них знаходяться в Одеській області.

Заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук пояснив, що згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України між областями буде розподілена субвенція у розмірі 150 млн грн. Оскільки створення навчально-практичних центрів відбувається на умовах співфінансування, частину коштів від загальної вартості центрів мають покрити місцеві бюджети, заклади освіти або інші соціальні партнери.

Тож за інформацією МОН, на Одещині кошти отримають:

  • ДНЗ «Одеський професійний ліцей морського транспорту» - НПЦ за професією «Електрик судновий» (загальна вартість 2 млн 480 тис. грн, з них 1 млн 736 тис. грн субвенції).
  • ДНЗ «Одеський професійний ліцей будівництва та архітектури» - НПЦ за професіями «Реставратор декоративно-художніх фарбувань», «Реставратор декоративних штукатурок і ліпних виробів» (загальна вартість 2 млн 100 тис. грн, з них 1 млн 470 тис. грн субвенції).
  • Березівське вище професійне училище Державного університету «Одеська політехніка» - НПЦ за професією «Електрозварник ручного зварювання» (загальна вартість 3 млн 604 тис. грн, з них 2 млн 522 тис. 800 грн субвенції).

За словами Гарбарука, цього року надійшло багато заявок для створення центрів за технологічно складними професіями, наприклад, верстатники широкого профілю, електрогазозварники, токарі, електромонтажники. Популярною лишилася сфера послуг, тож частина поданих заявок буде профінансована за професією кухаря, кондитера, швачки та інших.

Повний перелік закладів та обсяг фінансування майбутніх центрів визначено наказом Міністерства освіти і науки № 846.

Зазначимо, що Одещина серед лідерів за кількістю заяв вступників на бюджетні місця в заклади профосвіти. 

Нагадаємо, постійна комісія з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, культури та туризму розглянула та підтримала розподіл субвенції, спрямованої на придбання ноутбуків для педагогів шкіл області.

Два факультети одеських вишів потрапили у рейтинг 100 найкращих країни. 

Поділитися