28 жовтня 2021 р. 11:21

Суд став на бік Нацбанку у суперечці із приватними компаніями за приміщення у "свічці Клімова"

Суд став на бік Нацбанку у суперечці із приватними компаніями за приміщення у "свічці Клімова"

Південно-західний апеляційний господарський суд залишив без змін ухвалу Господарського суду Одеської області, який виселив товариство з обмеженою відповідальністю «Шевченківський девелопмент» з 13 поверхів будівлі 12-а на проспекті Гагаріна, яка належала колись «Імексбанку».

Як зазначається в постанові апеляційного суду, у серпні 2021 року Національний банк України звернувся до Господарського суду Одеської області та повідомив, що між ним та публічним акціонерним товариством «Імексбанк» укладено угоду, згідно з якою НБУ набув право власності на предмет іпотеки, що належав АТ «Імексбанк» як іпотекодавцю.

Тож саме до Національного банку, як власника майна, від акціонерного товариства «Імексбанк» перейшло право вимагати виконання рішення Господарського суду Одеської області від 3 травня 2018 року в частині повернення ПАТ «Імексбанк» приміщення 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 поверхів площею 8 тисяч 648,2 квадратних метрів (що складає частку розміром 715/1000 у праві власності на нежилу будівлю бізнес-центру загальною площею 12 тисяч 101,4 квадратних метрів) та виселення ТОВ «Шевченківський девелопмент» з цих приміщень. 

Компанія «Шевченківський Девелопмент» з ухвалою суду першої інстанції не погодилась, тому звернулась до Південно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою. Вона була мотивована порушенням місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права і неповним з`ясуванням всіх обставин справи.

Зокрема, скаржник, посилаючись на обставини справи та Постанову Великої Палати Верховного Суду, зазначав, що питання процесуального правонаступництва у всіх випадках вирішується судом, який при вирішенні цього питання повинен дослідити по суті обставини правонаступництва та не може обмежитися встановленням формальних умов застосування відповідного припису.

При цьому, вказуючи на характер правовідносин, в яких перебували АТ «Імексбанк», «Шевченківський Девелопмент», апелянт зауважував, що згідно з умовами договору про задоволення вимог іпотекодержателя Національний банк У країни, як іпотекодержатель, для часткового задоволення своїх вимог за договором про рефінансування набув право власності на предмет іпотеки, який належав «Імексбанку». Іпотека у даному випадку є припиненою та до спірних правовідносин з оренди у справі положення Закону України «Про іпотеку» та положення іпотечного договору вже не можуть бути застосовані. А  НБУ не несе ризики втрати права власності на об`єкт через укладання між ПАТ «Імексбанк», ТОВ «Нова-Хвиля» та ТОВ «Шевченківський Девелопмент» договору оренди всупереч положень Закону України «Про іпотеку» .

Посилаючись на вимоги закону щодо недійсності правочину, скаржник звертає увагу колегії суддів на ту обставину, що господарськими судами вже було встановлено нікчемність спірного договору оренди, наслідком чого є відсутність між сторонами договору орендних правовідносин, тобто, спірний договір оренди не створює юридичних наслідків для сторін, крім тих, що пов`язані з його недійсністю.     

Втім суд не погодився із цими доводами. 

У січні Одеський апеляційний суд ухвалив рішення щодо стягнення з колишнього власника «Імексбанку» Леоніда Клімова 309 мільйонів гривень на користь Національного банку в рахунок погашення заборгованості банку за наданим раніше стабілізаційним кредитом.

У березні 2014 року правоохоронці розпочали кримінальне провадження проти Леоніда Клімова - одеського бізнесмена підозрюють у привласненні і розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем (стаття 191 частина 5 Кримінального кодексу України).

Звинувачення вважає, що протягом 2008-2014 років керівництво «Імексбанку», який контролював Клімов, отримали незаконно отримали рефінансування від Національного банку України на суму понад 3,4 мільярда гривень і організували передачу в заставу НБУ об'єктів нерухомого майна за завищеною оціночної вартості.

У вересні 2018 року Служба безпеки України обшукала об'єкти, які прямо або опосередковано належать одеському нардепу Леоніду Клімову.

У 2017 році компанія нардепа Леоніда Климова відібрала у НБУ бізнес-центр «Шевченківський» і будівлю «Імексбанку», розташовані на проспекті Шевченка, 8а і проспекті Гагаріна, 12а.

У січні 2017 року видання Forbes, опублікувало список 20 найбагатших чиновників і народних депутатів України, в якому опинився і одеський нардеп-олігарх Леонід Клімов. Він тоді посів в переліку 13 місце.

Правлінням Національного банку України від 26 січня 2015 віднесло АТ «Імексбанк» до категорії несплатоспроможних.

Поділитися