26 січня 2021 р. 11:37

Суд скасував дозвіл на будівництво багатоповерхівки у Маячному провулку

Суд скасував дозвіл на будівництво багатоповерхівки у Маячному провулку

Одеський окружний адміністративний суд визнав протиправними та скасував містобудівні умови та обмеження для проєктування об`єкта будівництва житлового комплекса «Простір на Маячному» за адресою: Маячний провулок, 11.

Як йдеться в рішенні суду, також скасований дозвіл на виконання будівельних робіт.

Йдеться про позов одеського осередку «Автомайдан» до Департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради,  Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради, де третіми особами також виступають ТОВ «Виробничо-комерційна фірма імені П.Шмідта» та «Вест Білдінг Україна». 

Суд зазначив, що наданий до матеріалів адміністративної справи Містобудівний розрахунок містить інформацію, яка свідчить про намір забудовника здійснити саме нове будівництво, а не реконструкцію існуючих приміщень.

«Зокрема, згідно пп. 2.1. «Характеристика існуючої забудови» п. 2 міститься посилання на те, що на ділянці, призначеній для будівництва, розташовані нежитлові будівлі та споруди рекреаційного призначення, які підлягають знесенню (т. 1 а.с. 117).

У підпункті 2.4 «Характеристика існуючої забудови» п.2 також міститься посилання на те, що на ділянці, призначеній для будівництва, розташовані нежитлові будівлі та споруди, що підлягають знесенню, загальною площею 153.5 м2 та 101.6 м2 (т. 1 а.с. 118).

За таких умов суд доходить висновку, що документи, які були наданні забудовником для отримання дозвільних документів всупереч заявленій меті будівництва «реконструкція», містили інформацію про те, що планується здійснення нового будівництва із знесенням існуючих будівель і споруд», - йдеться в рішенні.

Враховуючи встановлені судом обставини, зокрема невідповідність намірів забудови земельної ділянки положенням відповідної містобудівної документації та чинного законодавства, суд дійшов висновку, що у департамента та управління міськради не було законодавчих підстав для видачі забудовнику містобудівних умов та обмежень та, як наслідок, дозволу на виконання будівельних робіт, з огляду на що такі дозвільні документи є протиправними та підлягають скасуванню.

Нагадаємо, наприкінці грудня П'ятий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Одеського окружного адміністративного суду щодо забезпечення позову шляхом заборони робіт до розгляду по суті справи за позовом одеського осередку «Автомайдан» до товариства з обмеженою відповідальністю «Вест Білдінг Україна».

Одеський окружний адміністративний суд ще у листопаді заборонив товариству з обмеженою відповідальністю «Вест Білдінг Україна» будівництво у провулку Маячний, 11.

Однак компанія вирішила оскаржити це рішення, крім того на її бік стали представники міського управління Державного архитектурно-будівельного контролю. 

У 2018 році в історичному центрі Одеси, на вулиці Ковальська, 55-а, фірма «Вест Білдінг Україна» також оформляла землю під обслуговування адмінбудівлі та тут же почала підготовчі роботи по зведенню шестиповерхового житлового комплексу, або клубного будинку «Bezalel» на 68 квартир. 

Нагадаємо також, що Одеський окружний адміністративний суд завершив розгляд справи за адміністративним позовом Олега Михайлика до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, за участю третьої особи товариства з обмеженою відповідальністю «Жемчужина».

Поділитися