13 жовтня 2021 р. 16:45

Суд розгляне апеляційну скаргу обладміністрації на рішення щодо недопуску журналістів у листопаді

Суд розгляне апеляційну скаргу обладміністрації на рішення щодо недопуску журналістів у листопаді

П`ятий апеляційний адміністративний суд відкрив провадження за скаргою Одеської обласної державної адміністрації на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 19 серпня на користь головного редактора ІзбірКома Валерія Болгана.

Відповідно до ухвали суду, учасникам справи надали семиденний строк з моменту отримання копії ухвали, але не пізніше двадцяти днів з дати її винесення (7 жовтня - ред.), на подання відзиву на апеляційну скаргу та заперечення проти заяв і клопотань, якщо такі містяться в скарзі.

Розгляд справи призначений на 23 листопада 2021 року. 

Про оскарження рішення суду стало відомо ще 1 жовтня під час інциденту із недопуском до будівлі обласної адміністрації журналістів телеканалу "Думська ТВ".  

Втім, як зазначив тоді Валерій Болган, йому про апеляцію офіційно досі невідомо: "В мне велике питання до дій ОДА. Вони витрачають бюджетні кошти, тобто кошти платників податків, на те, щоб щось приховати від журналістів та самих платників податків. Такі дії не тільки не роблять їм честі, але й мають ознаки правопорушення".

Зазначимо, що, за підрахунками адвокатів, обласній адміністрації доведеться сплатити протягом розгляду цієї скарги 6-7 тисяч гривень з бюджету області - тобто з податків мешканців регіону.   

Одеський окружний адміністративний суд 19 серпня частково задовольнив вимоги головного редактора ІзбірКома Валерія Болгана за підтримки Громадського центру правосуддя та визнав незаконними обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.

Валерий Болган наполягав, що справа в самій нормі, а не конкретних випадках недопуску. Однак суддя затребував відео недопуску, який стався у червні, та запитав дати його відвідування Одеської обласної державної адміністрації.

Раніше головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя оскаржив у суді Правила пропускного режиму до будівлі, де знаходяться Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада. Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Позивач вимагав визнати протиправною та скасувати вимогу Правил пропускного режиму в адміністративний будинок № 1, що на проспекті Шевченка, 4, яка стосується обов’язкового супроводу працівників засобів масової інформації співробітниками пресслужби Одеської обласної ради або Одеської обласної державної адміністрації при їх відвідуванні адмінбудинку. Зазначимо, що Правила підписані командиром військової частини №3012 Нацгвардії та затверджені головою Одеської ОДА 29 січня 2021 року.

Раніше журналісти Одещини звернулися до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової з приводу обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, також, що голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький публічно підтримав обмеження доступу журналістів до приміщень адміністрації та облради.

Зазначимо також, що регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна повідомила одеським журналістам, що офіс омбудсмана припинив розгляд їхньої скарги з приводу обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації.

Поділитися