26 квітня 2021 р. 18:54

Страховики відсудили в Одеського муніципалітету понад 170 тисяч за дерево, що впало на автівку

Страховики відсудили в Одеського муніципалітету понад 170 тисяч за дерево, що впало на автівку

Південно-західний апеляційний господарський суд залишив без задоволення апеляційну скаргу муніципалітету на рішення Господарського суду Одеської області, який у січні 2021 року задовільнив позов "Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія АРКС". 

Як йдеться в постанові апеляційного суду, страховики вимагали стягнення з муніципалітету 171 тисячі 113 гривень.

Задовольняючи позовні вимоги в повному обсязі, місцевий господарський суд виходив з того, що позивачем доведено належними та допустимим доказами факт необхідності відшкодування збитків, які сплатила страхова компанія, за пошкодження транспортного засобу в результаті падіння сухого дерева, що мало місце 14 лютого 2019 року за адресою: вулиця Преображенська, 28. 

Не погодившись з прийнятим рішенням, Одеська міська рада звернулась з апеляційною скаргою, в якій просила  скасувати повністю рішення Господарського суду Одеської області.

Скаржник вважав, що ухвалюючи своє рішення судді Господарського суду неправильно встановили обставини, які мають значення для справи, внаслідок неправильного дослідження та оцінки доказів, що призвело до ухвалення незаконного та необґрунтованого рішення, а саме:

  • під час розгляду справи в суді першої інстанції позивачем не надано належного підтвердження фіксування події Національною поліцією України;
  • позивачем не доведено наявності протиправної поведінки Одеської міської ради, наслідком якої є завдання шкоди транспортному засобу «Land Rover Range Rover»;
  • судом першої інстанції не враховано наявності вини муніципалітету у настанні події, яка мала місце 14 лютого 2019 року та призвела до пошкодження автомобіля;
  • позивачем у даній справі не доведено належними та допустимими доказами факту події, протиправну поведінку Одеської міської ради, обов`язку саме Одеської міської ради відшкодовувати спричинену шкоду, а також не обґрунтовано існування причинного зв`язку між протиправними, на думку позивача, діями або бездіяльністю Одеської міської ради та завданням шкоди майну.

Нагадаємо, Приморський суд Одеси частково задовільнив позов одеситки до виконавчого комітету Одеської міської ради про відшкодування майнової та моральної шкоди.  

У липні 2020 року Київський районний суд Одеси задовольнив позов одеситки до ОСББ та виконавчому комітету Одеської міської ради про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Виконком повинен відшкодувати збиток в розмірі 329 тисяч 323 гривень, моральної шкоди 5 тисяч гривень. Витрати по сплаті державного мита в сумі 4 тисячі 134 гривні, і витрати по сплаті оцінки вартості майнової шкоди в розмірі однієї тисячі гривень.

В квітні Одеський апеляційний суд відмовив виконавчому комітету Одеської міської ради в задоволенні скарги на рішення Приморського суду Одеси, і тепер міськрада зобов'язана виплатити одеситці 168 тисяч гривень матеріального збитку і дві тисячі моральної шкоди через пошкоджений деревом автомобіля.

За даними Головного управління Національної поліції в Одеській області, в минулому році в Одесі від падіння гілок, дерев та інших випадків постраждали 227 автомобілів. А з початку 2020 року - 139.

Поділитися