13 квітня 2021 р. 13:24

Співробітник одеської прокуратури відсудив собі два мільйони за люстрацію

Співробітник одеської прокуратури відсудив собі два мільйони за люстрацію

П'ятий апеляційний адміністративний суд залишив в силі грудневе рішення Одеського окружного адміністративного суду, який поновив на посаді колишнього начальника слідчого управління прокуратури Одеської області (нині це Одеська обласна прокуратура) Олега Корнілова, звільненого відповідно до Закону України «Про очищення влади».

Колегія суддів під головуванням Ірини Косцової залишила без задоволення апеляційну скаргу прокуратури, передає «Думська».

При цьому апеляція змінила рішення першої інстанції, вказавши в ньому конкретну суму, яку відповідач повинен виплатити Корнілову за вимушений прогул - 2 млн 386 тисяч 867 грн 14 копійок.

Прокурора звільнили в жовтні 2014 року, після вступу в силу закону «Про очищення влади», за результатами перевірки особової справи.

Не погодившись із звільненням, Корнілов поскаржився до суду і зажадав визнати протиправним і скасувати наказ про звільнення, поновити його на посаді і виплатити зарплату за весь період вимушеного прогулу.

У лютому 2017 року колишній прокурор став займатися підприємницькою діяльністю - здавати в оренду нерухомість.

З лютого 2003 по грудень 2011 року Корнілов працював прокурором з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах Одеської області.

Далі він отримав посаду заступника прокурора Одеської області, яку займав до жовтня 2013 року. З жовтня 2013 по травень 2014 Корнілов пропрацював заступником начальника слідчого управління обласної прокуратури, а з травня по жовтень 2014 року - начальником цього підрозділу.

«Люстраційна» перевірка встановила, що він займав керівні посади в прокуратурі Одеської області майже три роки. Відповідно до закону «Про очищення влади», протягом наступних десяти років йому заборонили займати подібні посади.

Суддя Одеського окружного адмінсуду Вадим Андрухів погодився з доводами позивача і визнав звільнення протиправним. Він звернув увагу на те, що Корнілова звільнили тільки за сам факт перебування на посаді, а не за протиправну поведінку або сприяння узурпації влади збіглим президентом Януковичем, підрив основ нацбезпеки або порушення прав і свобод громадян.

Своїм рішенням суддя зобов'язав виплатити прокурору середню зарплату за час вимушеного прогулу з часу звільнення і по день фактичного поновлення на посаді (не вказавши конкретну суму), а також негайно допустити до роботи.

Нагадаємо, Генеральний прокурор Ірина Венедиктова, на виконання постанови П’ятого апеляційного адміністративного суду, поновила Миколу Стоянова на посаді прокурора Одеської області.

В червні Одеський окружний адміністративний суд визнав звільнення експрокурора області Миколи Стоянова протиправним та зобов’язав Офіс Генерального прокурора поновити його на службі у прокуратурі.

Також одеські судді зобов’язали проінформувати Мін’юст про скасування заборони Стоянову обіймати протягом 10 років певні посади, як цього передбачає закон про люстрацію, йдеться в ухвалі суду.

У березні 2015 року тодішній генеральний прокурор України Віктор Шокін поновив люстрованого Миколу Стоянова на посаді прокурора Одеської області. 

Також Віктор Шокін звільнив свого заступника Давида Сакварелідзе, який був також прокурором Одеської області. У той же день Верховна Рада дала згоду на звільнення В. Шокіна з посади.

У той же день Стоянов був призначений прокурором Одеської області за процедурою відновлення згідно з судовим вердиктом, його представлення відбулося 30 березня. Раніше, у 2014 році, він вже очолював Одеську облпрокуратуру, був звільнений і виграв суди по відновленню на посаді.

Одеські активісти протестували під стінами облпрокуратури, вимагаючи звільнення Миколи Стоянова.

Нагадаємо також, що Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов колишнього заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитра Волошенкова, який вимагав повернути його на посаду директора департаменту європейської та євроатлантичної інтеграції, питання багатостороннього співробітництва та протоколу.

Раніше чинний голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький виграв в першій інстанції суд про свою люстрацію, яка заважала йому зайняти посаду. Кабінет міністрів погодив кандидатуру Сергія Гриневецького на цю посаду 11 листопада. 

Поділитися