04 серпня 2021 р. 12:45

Ще в одному селі Ренійської громади збираються підняти тарифи на воду

Ще в одному селі Ренійської громади збираються підняти тарифи на воду

2 серпня 2021 року на офіційному сайті Ренійського міської ради VIII скликання опубліковано звернення КП «ДЖЕРЕЛО» (село Орлівка) до своїх абонентів: «Шановні абоненти. Діючі в селі Орлівка тарифи на послуги водопостачання та водовідведення в останній раз переглядалися в 2017 році, вводилися в дію за рішенням виконавчого комітету Орлівської сільської ради № 23 від 24.05.2017 року. Перегляд тарифів викликаний збитковістю цих послуг. Ситуація, яка існує на підприємстві по тарифах централізованого водопостачання, вимагає приведення діючих тарифів у відповідність з реальними витратами на їх виробництво» (очевидно, мова йде не про виробництво тарифів, а про надання послуг на водопостачання).

Нагадаємо, що трохи більше місяця тому, 18 червня 2021 року, виконавчий комітет Ренійської міськради прийняв рішення № 95 і № 96, опубліковані на офіційному сайті міськради, з однаковим формулюванням: «Скорегувати тариф на послугу з водопостачання, яка надається всім споживачам села Лиманське (Долінське) комунальним підприємством «Вікторія» ( «Гарант») Ренійського міської ради - 15,00 грн. за 1 куб. м. Нові тарифи вступили в дію з 1 липня поточного року». 

Перед цим, так само на офіційному вебпорталі ради, 15 квітня було опубліковано повідомлення КП «Вікторія» про збільшення тарифу на воду в селі Лиманське для населення  - з 12 до 15 гривень за кубометр - і для юридичних осіб (з 17 до 20 гривень за 1 куб. м). А 26 квітня КП «Гарант» оприлюднило оголошення про наміри переглянути тариф на централізоване водопостачання. Комунальне підприємство села Долинське хотіло переглянути тариф до рівня, що забезпечить підтримку якості надання послуг з водопостачання на території Ренійського міської ради на рівні нормативної, тобто йдеться про досягнення беззбиткової діяльності КП «Гарант». А для цього потрібно було встановити тарифи для всіх споживачів послуги водопостачання на рівні 15.00 гривень за 1 кубічний метр.

Обидва ці комунальні підприємства обґрунтовували необхідність «коригування» тарифів на свої послуги зростанням тарифів на електроенергію і розміру мінімальної заробітної плати. Такі саме аргументи наводяться і в зверненні КП «Джерело», в якому зазначено: «Розмір тарифу на електроенергію зріс з 2,0153 гривень за 1 кВт / год до 3,95 гривень за 1 кВт / год, зростання становить 96, 0%. Розмір мінімальної заробітної плати в діючих тарифах закладений 3200 гривень, а відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021» мінімальна заробітна плата становить 6000 гривень, зростання становить 87,5% ». 

Але, на відміну від своїх колег з сіл Лиманське і Долинське, орлівські комунальники вказують ще на ряд чинників, що впливають на збільшення вартості їхніх послуг: «На підвищення собівартості значно вплинуло різке зростання цін на паливно-мастильні матеріали, запасні частини, матеріали, обладнання та різке зменшення обсягів споживання зазначених послуг з реалізації води з 605 абонентів у 2017 році до 380 в 2021 році. Все це створює кризову ситуацію і неможливість в існуючих умовах надавати своєчасно і якісно послуги з водопостачання».

Тому для вирішення виниклих проблем і забезпечення якісного водопостачання жителів села Орлівка планується підвищити тарифи на централізоване водопостачання на 41,7%. У конкретних цифрах і в розрізі за категоріями користувачів послугами водопостачання: для фізичних осіб - 15 гривень, юридичних осіб - 20 гривень, фізичних осіб без водоміра - 100 гривень на місяць. Вартість поливу протягом сезону поливу - 150 гривень за сотку.

Поділитися