29 грудня 2021 р. 12:24

Ренійські депутати погодились стати партнерами міжнародного проєкту

Ренійські депутати погодились стати партнерами міжнародного проєкту

При затвердженні порядку денного пленарного засідання чергової дев'ятнадцятої сесії Ренійської міської ради VIII скликання міський голова Ігор Плєхов вніс із голосу два проєкти рішення. Їхні назви відрізнялися буквально трьома словами і звучали так "Про прийняття повноважень головного партнера (Беніфіціара) та підтвердження зобов'язань щодо реалізації та співфінансування проєкту «Інтегрована система готовності до надзвичайних ситуацій дельти Дунаю»" в рамках Спільної Операційної Програми "Румунія – Україна 20".

Для роз'яснення суті питання слово надано депутатці Ізмаїльської районної ради Ліліані Івановій.

Депутатка звернулася до своїх колег: "На жаль, ми всі з вами, дай Боже, згадували адміністративно-територіальну реформу як інструмент, який допоміг нам розвиватися. Але іноді, на жаль, виникають ситуації, що призводять до критичних моментів".

Ліліана Іванова

І саме через такий момент депутатам Ізмаїльської райради довелося звернутися до своїх колег з Ренійської міськради.

Як пояснила Ліліана Іванова, зараз у критичній ситуації знаходиться проєкт міжнародної технічної допомоги, спрямований на покращення ситуації з оповіщенням на випадок техногенних та іншого характеру надзвичайних ситуацій на території Ренійської громади. З грудня 2019 року головним партнером проєкту з боку України виступала Ренійська райрада. Після адміністративно-територіальної реформи все майно Ренійської райради, разом із реалізованими нею проєктами, було передано новоствореній Ізмаїльській райраді. Участь у таких проєктах передбачає співфінансування. Ось тут і виник "момент".

Бюджет Ізмаїльської райради на 2022 рік, розрахований відповідно до методики КМУ, прийнято у розмірі 1 мільйона 300 тисяч гривень. Цієї суми не вистачить навіть на зарплату апарату райради, не кажучи вже про оплату комунальних послуг, енергоносіїв. У цій ситуації ні про яке співфінансування проєктів навіть не йдеться.

"У цій ситуації, я прошу вас, врятувати цей проєкт, прийняти його сьогодні у територіальну громаду, стати повноправними партнерами та аплікантами за цим проєктом, та успішно реалізувати його у 2022 році", - звернулася депутат Ізмаїльської райради до депутатів Ренійської міськради.

Щоб їм було простіше ухвалювати рішення, Ліліана Іванова коротко описала суть проєкту. Ренійська громада має закупити спецодяг для своєї рятувальної частини та сирени, які потім будуть встановлені на території Ренійської громади. Ці сирени, що служать для сповіщення про виникнення надзвичайної ситуації, вже встановлені вздовж Дунаю з боку країн ЄС. На території України такі сирени встановлені та вже працюють на Закарпатті. У планах МНС України покрити ними усю територію країни. Але це у майбутньому, а поки що, пілотний проєкт реалізується на території Ренійської громади. У перспективі, якщо громада виконає взяті зобов'язання, вона отримає кошти на купівлю спецмашини для пожежної частини.

Депутат Андрій Медведик поставив ключове запитання: "Ціна питання". Ліліана Іванова відповіла, що загальна сума проєкту 170 тисяч євро, з них 10% співфінансування. Побачивши ефект, зроблений її відповіддю, вона відразу додала, що проєкт вже частково виконано. Якщо депутати дадуть добро на його ухвалення "в громаду", то буде проведений аудит, щоб Ренійська міськрада розуміла, на якому етапі вона знаходиться, і що робити далі. І, крім усього іншого, успішна реалізація проєкту - це обличчя України.

Ігор Плєхов звернув увагу депутатів, що успішна реалізація проєкту – це ще й грантова історія Ренійської громади. Позитивна грантова історія є запорукою отримання грантів надалі. Це давно зрозуміли у сусідньому Ізмаїлі, в якому на сьогодні реалізується велика кількість грантових проєктів. У Рені, свого часу, не приділили належної уваги цьому питанню, і тепер доводиться надолужувати втрачене.

"Я розмовляв із мером Ісакчі, у них на рік близько 6-7 мільйонів євро лише грантів. Були роки, коли від грантів до їхнього бюджету надходило до 20 мільйонів євро", - наголосив міський голова.

Депутатка Валентина Лукасевич запитала: "І, все-таки, чи зможе Ренійська громада «потягнути» цей проєкт". Ігор Плєхов зауважив, що йдеться не про 17, а про 6-7 тисяч євро, і це не такі вже й великі гроші. А перша заступниця міського голови Людмила Чакир пояснила, що вони з Ліліаною Івановою вже давно опрацьовували це питання. Оскільки проєкт міжнародний, то в крайньому випадку можна буде попросити фінансову допомогу обласної ради. Характерна деталь, це був уже другий випадок, коли Людмила Чакир, під час роботи чергової дев'ятнадцятої сесії Ренійської міськради, апелювала до трансфертів із вищих бюджетів як до джерел отримання коштів для реалізації програм Ренійської громади. Ліліана Іванова розвинула цю тему і повідомила, що на 2022 рік буде прийнято програму Одеської обласної ради, яка передбачає, на конкурсних засадах, надання співфінансування громадам, які реалізують проєкти міжнародної технічної допомоги.

Ці аргументи переконали депутатів Ренійської міськради та відповідні проєкти рішень були включені до порядку денного сесії. Потім одноголосно щодо них було прийнято рішення.

Поділитися