05 липня 2021 р. 10:16

Ренійська громада на тлі протестів вчителів завершила перший етап створення опорної школи

Ренійська громада на тлі протестів вчителів завершила перший етап створення опорної школи

На пленарному засіданні чергової дванадцятої сесії Ренійського міської ради VIII скликання 29 червня 2021 року  було прийнято рішення «Про створення опорного закладу Ренійський заклад загальної середньої освіти № 6 Ренійської міської ради та його філій».

З прийняттям цього рішення завершився перший етап створення опорної школи в Ренійській міській територіальній громаді.

Старт цьому процесу дала позачергова дев'ята сесія Ренійської міськради 12 травня 2021 року. Тоді депутатам треба було лише затвердити умови конкурсу з визначення опорної школи. Але ще на стадії засідань постійних депутатських комісій спалахнула люта суперечка з питання, якій школі стати опорною.

І вже тоді почалася заочна боротьба між двома навчальними закладами Ренійської громади: Ренійською школою-ліцеєм і Новосільською школою-ліцеєм. Суперечки не вщухали весь час, поки працювала відповідна комісія. Дискусії точилися і в сесійній залі, і в соціальних мережах. Тому цілком логічно, що на конкурс подали документи два навчальних заклади з тринадцяти: вже згадані Новосільська школа-ліцей і Ренійська школа-ліцей.

Остаточний вердикт комісія винесла на затвердження дванадцятої сесії міськради. Він був такий: Новосільська школа-ліцей набрала 155 балів, Ренійська школа-ліцей - 175 балів. Таким чином, міський навчальний заклад став переможцем конкурсу і на його базі вирішено створити опорну школу. Вирішальними факторами, що дали перевагу переможцю, були названі успіхи Ренійських ліцеїстів в олімпіадах і результати ЗНО за 2020 рік. Учні ліцею за останні роки показали значно вищі досягнення в предметних олімпіадах, МАН, інтелектуальних конкурсах.

Так, наприклад, в минулому навчальному році в предметних олімпіадах вони зайняли 68 призових місць, а школяри з Новосільського - 11 призових місць. Що ж до ЗНО, то в загальному рейтингу шкіл Одеської області за 2020 рік Ренійський ліцей зайняв 72 місце, а Новосельський - 288 місце. До речі, місце в рейтингу ЗНО, за твердженням начальника міського відділу освіти Лілії Бондаренко, стало вирішальним при визначенні двох філій Ренійської опорної школи. У філії вирішено перетворити міські школи № 1 і № 5, що зайняли в рейтингу ЗНО шкіл Одеської області за 2020 рік найнижчі місця серед усіх міських шкіл: 301-е і 333-е відповідно.

Щодо теми обласного рейтингу ЗНО стосовно згаданих ренійських навчальних закладів, незайвим буде розглянути динаміку їх «переміщення» по східцях цього рейтингу за чотири роки. Переможець конкурсу, Ренійський ліцей, з 2017 -го по 2020-й рік плавно перемістився з 13 місця на 72-е. Новосільський ліцей з 2017-го по 2019 зрушив з 338-го на 351 місце. І в 2020 році «зробив ривок» на 288-е. Школа № 5 опустилася з 376 місця в 2017 році на 398-е в 2019-м, потім, так само в 2020-м «поліпшила свої позиції» до 333-го. Школа № 1 зі 113-го місця в 2017-му році опустилася на 370-е в 2019-м і так само в 2020 році «відіграла позицію» до 301-го. А найкращий показник в цьому рейтингу у Ренійської гімназії: вона послідовно піднялася з 57-го місця в 2017 році на 20 місце в 2020-м.

Масла у вогонь палкої дискусії на тему реалізації освітньої реформи в Ренійській громаді підлило рішення створити дві філії опорної школи на базі вже згаданих шкіл №1 та №5. Вся справа в тому, що ці школи, ставши філіями, вже з 1 вересня 2021 року перетворюються в дев'ятирічки. Водночас, за умови незмінності ходу освітньої реформи, інші десять ренійських навчальних закладів стануть дев'ятирічками з 1 вересня 2024 року. Крім того, штатний розклад для філій буде розробляти і затверджувати директор опорної школи на підставі Типових штатних нормативів, він же призначатиме на посаду і звільняти з неї завідувача філією. Ба більше, якщо даними нормативами посада завідувача філією не передбачена, то своїм наказом директор опорної школи призначить одного з вчителів виконувачем обов'язки відповідної посади.

Дебати тривали до самої останньої хвилини, що передувала ухваленню рішення. На засіданні постійних депутатських комісій 24 червня депутат Олександр Гродецький охарактеризував проведену в Україні реформу як «геноцид наших дітей і всієї системи освіти». А в день проведення пленарного засідання дванадцятої сесії міськради, 29 червня, з ранку буквально до самого його початку в сесійній залі проходила зустріч керівництва громади та вчителів школи №1, які прийшли опротестувати рішення про перетворення їх школи в філію. Сторони висловили свої аргументи, але кожен залишився при своїй думці.

Тривала і напружена боротьба відібрала у всіх її учасників стільки сил і нервів, що коли рішення було прийнято протягом однієї хвилини за спрощеною процедурою «за основу і в цілому», то це викликало у основних її учасників лише невеличке здивування.

Поділитися