15 січня 2021 р. 14:15

Журналістський рейтинг: Порошенко та Шарій впливовіші за Зеленського, а Світоліна за Труханова

Журналістський рейтинг: Порошенко та Шарій впливовіші за Зеленського, а Світоліна за Труханова

Тенісистка Еліна Світоліна в Україні впливовіша за міського голову Одеси Геннадія Труханова, а той в свою чергу має більше впливу, ніж олігарх Борис Кауфман

Принаймні так вважають читачі журналу «Фокус», який провів другий інтерактивний рейтинг «Найвпливовіші українці за версією читачів».  

У листопаді перша ракетка України Еліна Світоліна увійшла в десятку тенісисток світу, які за останнє десятиліття здобули найбільшу кількість перемог. У період з 2011 по 2020 рік Світоліна виграла 301 матч і, таким чином, посіла дев'яте місце в рейтингу.

В цілому цей рік для спортсменки виявився вдалим, незважаючи на кілька програшів: в березні Світоліна стала переможницею турніру в Монтереї, влітку виграла виставковий міні-турнір в Берліні. У середині вересня на Відкритому чемпіонаті Італії дійшла до чвертьфіналу, але програла чеській тенісистці, потім в кінці того ж місяця виграла жіночий турнір в Страсбурзі. У жовтні Світоліна вийшла у чвертьфінал Відкритого чемпіонату Франції, але поступилася перемогою аргентинці Наді Подороске і вибула зі змагань. Проте, українка завершила сезон, зберігши за собою титул п'ятої ракетки світу в рейтингу WTA.

Читачі поставили її на 53 сходинку рейтингу. Вона трохи поступилася олігарху Ігорю Коломойському, який посів 51 місце. 

Міський голова Одеси Геннадій Труханов в свою чергу посів у рейтингу 96 місце.

Політичну кар'єру Геннадій Труханов почав в 2005 році в міськраді Одеси. У 2012 році став депутатом Верховної Ради від Партії регіонів.

У 2014 році перший раз переміг на виборах міського голови Одеси. Потім переміг ще двічі: у 2015 році і 2020 році

Згідно з опублікованими в квітні 2016 року документам Панамського архіву, Труханов є власником понад двадцяти підприємств, пов'язаних з ним особисто або з його оточенням. Серед контрольованих підприємств є і переможці тендерів міської адміністрації. При цьому в реєстраційних документах Труханов вказаний як громадянин РФ. СБУ проводила перевірку, але не знайшла підтвердження наявності у нього російського паспорта.

Борис Кауфман посідає 102 сходинку. 

«Одеський бізнесмен Борис Кауфман значно зміцнив свої позиції. Він серйозно впливає на порядок денний в Одесі, вхожий в Офіс президента. Його компанія TEDIS Ukraine створена за часів президентства Януковича і з того часу продовжує безперешкодно користуватися практично монопольним становищем на роздрібному ринку тютюнових виробів. Зокрема, TEDIS Ukraine примудрилася не заплатити 3,4 млрд грн штрафу, який АМКУ призначив компанії восени 2019 року. Більш того, рішенням суду влітку 2020 року з рахунків TEDIS Ukraine зняли накладений у зв'язку з цим штрафом арешт. Цій події передував обід Кауфмана з президентом Зеленським в одеському ресторані. Про що домовлялися сторони - невідомо. Однак ЗМІ зробили припущення, що зближення Кауфмана з оточенням Зеленського дозволить йому ще більш посилити свої позиції в ключовому для бізнесмена одеському регіоні», - зазначають журналісти.

В червні 2016 детективи НАБУ почали розслідувати факт «незаконної приватизації Одеського аеропорту». Приватна компанія «Одеса аеропорт девелопмент» отримала 75% корпоративних прав на аеродром, в той час у міста залишилося лише 25%.

За інформацією журналістів, ця приватна фірма належить одеським бізнесменам Борису Кауфману і Олександру Грановському.

Тоді в НАБУ вважали, що посадовці одеської міської ради, змовившись з представниками «Одеса аеропорт девелопмент», створили ТОВ «Міжнародний аеропорт "Одеса"».

Що ж до першої десятки найвпливовіших українців, то її починає та закриває президент. На першому місті колишній - Петро Порошенко, а на 10 - чинний Володимир Зеленський.  

Загалом ТОП-10 виглядає так:

У грудні 2019 року журнал також опублікував рейтинг найвпливовіших людей України. Тоді зокрема в списку опинилися голова Православної церкви України Єпіфаній - уродженець міста Вилкове в Кілійському районі Одеської області, який посів 26 місце, Одеський міський голова Геннадій Труханов зайняв 60 місце, а уродженець Білгорода-Дністровського боксер Василь Ломаченко займав 79 позицію. Ще одним одеситом в рейтингу став директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд - 90 місце.

В новому рейтингу Єпіфаній, наприклад посів 11 місце. Є також в «читацькому» рейтингу ще три особи, що мають відношення до Одеської області. Колишні голови обласної адміністрації Ігор Палиця (92 місце), Міхеїл Саакашвілі (83 місце) та чинний Міністр охорони здоров'я Максим Степанов (67 місце).  

Ігор Палиця очолював Одеську ОДА з 6 травня 2014 року до весни 2015 року коли головою ОДА став Міхєїл Саакашвілі.   

Останній очолював адміністрацію регіону з 30 травня 2015 року, практично одразу ж йому надали громадянство України до 9 листопада 2016 року, а в липні 2017 року його позбавили громадянства України.  

Саме після Міхєїла Саакашвілі регіон очолив Максим Степанов, який посідав крісло голови ОДА з січня 2017 року й до квітня 2019 року коли зі скандалом його звільнили з посади. У березні 2020 року він очолив Міністерство охорони здоров'я.

Поділитися