07 липня 2021 р. 10:19

Експерт оцінив доцільність передання соціальних послуг ЦНАПам в Одесі

Експерт оцінив доцільність передання соціальних послуг ЦНАПам в Одесі

В таких містах, як Одеса, де є розвинута спеціалізована мережа центрів з надання послуг соціального характеру, передавати  надання таких послуг до ЦНАП не є доцільним. Такий крок тільки погіршить якість обслуговування громадян і збільшить час очікування результату послуги.

Таку думку ІзбірКому висловив експерт Громадського Партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" В'ячеслав Голинський

Він зазначив, що відповідно до частини 7 статті 12 Закону України "Про адміністративні послуги" Кабінет Міністрів України затвердив у 2014 році перелік адміністративних послуг органів виконавчої влади та адміністративних послуг, що надаються органами місцевого самоврядування у порядку виконання делегованих повноважень, які є обов’язковими для надання через центри надання адміністративних послуг. В перелік включили певні послуги соціального характеру. Тож вони мали б надаватись через ЦНАП.

Однак, як зазначив експерт, суб'єктом надання послуг соціального характеру, як до створення ЦНАП, так і заразі, є відповідний територіальний підрозділ праці і соціального захисту населення (в районах це управління при райдержадміністраціях, в містах обласного значення - відповідні структурні підрозділи міської ради).

Отже, щоб запровадити надання адмінпослуг соціального характеру через ЦНАП, сільська чи селищна рада має укласти меморандум або підписати узгоджене рішення з УСЗН РДА. Після підписання такого рішення адміністратор ЦНАП може приймати вхідний пакет документів і передавати його на виконання до УСЗН РДА, бо саме УСЗН є суб'єктом надання цих послуг.

Власне, як зазначив В'ячеслав Голинський, в селах так і роблять. 

"І це є виправданим і доцільним, адже таким чином послуги наближаються до людей: не треба їхати в районний центр, стояти там в чергах, а можна здати документи в ЦНАП у своєму рідному селі і спокійно чекати на результат. В Одесі - зовсім інша справа. Тут є потужний Департамент праці і соціального захисту Одеської міської ради, який є суб'єктом надання послуг соціального характеру для жителів Одеської міської громади.

В кожному районі міста, а також на вул. Косовській є центри інтегрованих соціальних послуг. До речі, вони розташовані в тих самих будівлях, що і ЦНАПи районів міста. І передавати надання послуг соціального характеру в Одесі до ЦНАП, на мій погляд, дійсно недоцільно.

Це тільки збільшить час на очікування, адже адміністратор ЦНАП, прийнявши вхідний пакет документів у заявника, не зможе сам надати послугу (він не має таких повноважень), а вимушений буде передати їх суб'єкту надання - Департаменту праці і соцзахисту. Крім того, в центрах інтегрованих соціальних послуг надається значно більше послуг, ніж це передбачено розпорядженням КМУ для надання через ЦНАП.

Тому в таких містах, як Одеса, де є розвинена спеціалізована мережа центрів з надання послуг соціального характеру, передавати надання таких послуг до ЦНАП не є доцільним і тільки погіршить якість обслуговування громадян та збільшить час очікування результату послуги", - зазначив експерт.

Нагадаємо, Департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради не бажає передавати повноваження з надання адміністративних послуг соціального характеру Центру надання адміністративних послуг. 

Під час апаратної наради в мерії у понеділок директорка департаменту Олена Китайська заявила, що це недоцільно.  

Громади-мільйонники найбільше коштів виділяють на освіту, наприклад, Київ у січні-березні витратив на цю сферу майже половину бюджету, а Харків та Одеса витрачають на галузь близько 40%. 

Розпис доходів бюджетів територіальних громад Одещини за п’ять перших місяців 2021 року виконується досить нерівномірно та свідчить про різну ефективність заходів з нарощення доходних джерел. Про це повідомляє Одеський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

Одеська область отримала 17,5 мільйонів гривень субвенції на розвиток мережі ЦНАП, фінансування було розподілено на чотири громади: Балтську, Великомихайлівську, Таїровську та місто Чорноморськ.

Поділитися