10 травня 2021 р. 20:56

Парламентарі пропонують карати за замовні дипломи та дисертації

Парламентарі пропонують карати за замовні дипломи та дисертації

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, яким пропонується встановити академічну відповідальність за продаж творів, зокрема, дипломів та дисертацій, написаних на замовлення.

Про це повідомляє «Освіта.ua».

Проєкт закону внесений групою парламентарів на чолі з народною депутаткою, членкинею Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Інною Совсун.

За визначенням авторів документа, загалом близько третини всіх захищених в Україні дисертацій містять плагіат. Понад 60 тисяч наукових робіт не повинні були пройти захист.

Окрім того, особливо гострою проблемою у сфері академічної доброчесності є написання академічних творів на замовлення.

«Ввівши у пошуковому запиті слова «написання дисертацій/курсових/докторської», одразу можна виявити сотні тисяч веб-сторінок із пропозиціями придбати будь-який академічний твір – від реферату до докторської дисертації», – наголошують автори законопроєкту.

На думку авторів, ухвалення документа як закону створить правові передумови для більш ефективного забезпечення академічної доброчесності.

Проєкт закону передбачає внесення змін до Закону України «Про освіту». Зокрема, пропонується додати визначення академічного твору та доповнити статтю 42 «Академічна доброчесність» таким видом порушення академічної доброчесності, як передача академічного твору третій особі для подальшого використання цією особою як автором.

«Також законопроєкт сприятиме формуванню дискурсу щодо необхідності дотримання основних засад академічної доброчесності в освітньому та науковому середовищах», – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Нагадаємо, що сайт Освіта.ua оприлюднив щорічний рейтинг українських закладів вищої освіти за показниками даних наукометричної бази Scopus. Одеський виш потрапив у п'ятірку лідерів в Україні.

Результати рейтингу засновані за показниками цитованості наукових статей, опублікованих закладами освіти або їх фахівцями.

Факультети двох одеських ВНЗ потрапили рейтинг 100 найкращих факультетів України журналу Forbes.

У школах можуть з'явитися уроки медіаграмотності. Міністерство освіти і науки працює над тим, щоб курси з медіаграмотності ввійшли до базових освітніх програм.

Нагадаємо, члени постійної комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, культури та туризму Одеської обласної ради пропонували запровадити у закладах середньої освіти обов’язковий окремий предмет — «Фінансова грамотність».

Це питання депутати розглянули та підтримали на засіданні Одеської обласної ради 19 лютого.

Поділитися