08 вересня 2021 р. 15:08

Парламентарі легалізували біткоїни та інші віртуальні активи

Парламентарі легалізували біткоїни та інші віртуальні активи

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт №3637 "Про віртуальні активи", який легалізує їх використання в Україні.

Як зазначили в пресслужбі парламенту, за нього проголосували 276 народних депутатів.

Законопроєкт має впорядкувати регуляцію ринку віртуальних активів і його учасників, говориться в пояснювальній записці. Він також регулює правовий статус віртуальних активів і цивільно-правових відносин між фізичними і юридичними особами, які виникають під час використання цифрових активів.

Документ також визначає правовий статус і вимоги до постачальників послуг, пов'язаних з віртуальними активами. Це стосується зберігання або адміністрування віртуальних активів або інструментів, що дозволяють їх контролювати, а також їх обміну, продажу та переведення.

Зазначимо, що, наприклад, заступник голови Одеської обласної ради Олександр Урбанський задекларував два види біткоїнів на мільйони гривень.

А також серед усіх 18 народних депутатів Одещини криптовалюту задекларував лише один. У Анатолія Урбанського у власності перебуває 4 тис. 256,3 біткоїна (еквівалент на дату написання матеріалу складає 6,5 мільярда гривень, або 235 мільйонів доларів США).

У квітні Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало 250 перевірок, і в рамках деяких з них перевіряли задекларовані біткоїни.

За словами міністра цифрової інформації Михайла Федорова, щоденний оборот віртуальних активів в Україні становить 1 млрд грн, проте усе це знаходиться в тіні. 

Якщо ж казати про народних депутатів України, обраних відстоювати інтереси мешканців Одеської області, то законопроєкт підтримали: Ігор Васильковський, Артем Дмитрук, Олександр ГоренюкСтепан ЧернявськийОлександр ТкаченкоОлексій ЛеоновОлег КолєвСергій Колебошин, Андрій КостінІван Шинкаренко, Олександр Ткаченко, Юлія Діденко («Слуга народу») та Анатолій Урбанський («За майбутнє»).  

Микола Скорик («Опозиційна платформа — За життя») - був відсутній.

Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») та Антон Кіссе  («За майбутнє») - утрималися.  

Поділитися