03 березня 2021 р. 21:27

Парламент попередньо підтримав скасування переходу на зимовий час

Парламент попередньо підтримав скасування переходу на зимовий час

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт, який передбачає скасування в Україні переходу з зимового на літній час і навпаки.

«За» проєкт закону про обчислення часу в Україні проголосували 277 нардепів.

Проте, в останню неділю березня стрілки годинника все ж доведеться перевести на годину вперед. Переведення часу відбудеться у ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. Цієї ночі стрілки годинника слід перемістити на одну годину вперед.

«Щороку перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня… Сподіваємося, що у разі підтримки Верховною радою, це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законопроєкті чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується», – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Нагадаємо, дія літнього часу з переведенням годинникової стрілки на одну годину назад в Україні минулого року закінчилася 25 жовтня, коли в країні мали відбутися місцеві вибори. Схожа ситуація була перед президентськими виборами 2019 року.

Перехід на зимовий час регламентований постановою Кабінету Міністрів №509 «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року. На території країни діє час другого часового поясу (київський час) з щорічним переведенням годинникової стрілки.

Перехід на літній час був запропонований з метою більш раціонального використання світлого часу доби і для економії енергоресурсів. Такий порядок обчислення часу діє в країнах Європи з 1996 року.

Що стосується депутатів, яких обирали мешканці Одеської області, то проєкт закону підтримали: Ігор Васильковський, Сергій Колебошин, Олександр Горенюк, Олег Колєв, Олександр ТкаченкоОлексій Леонов («Слуга народу»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»),  Антон Кіссе та Анатолій Урбанський (депутатська група «Партія «За майбутнє»»). 

Артем Дмитрук («Слуга народу») був відсутній його однопартієць Степан Чернявський не голосував

Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя») - утрималася.

Обрані за списками: Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя») - відсутній, Андрій Костін («Слуга народу») - відсутній, Іван Шинкаренко та Юлія Діденко («Слуга народу») підтримали.

Поділитися