17 травня 2021 р. 11:55

Одеську мерію турбують самокати напрокат

Одеську мерію турбують самокати напрокат

Зростаюча кількість електричних засобів пересування, самокатів, мопедів тощо почало турбувати одеський муніципалітет, тож наразі в місті розробляють дорожню карту пересування такого транспорту містом з урахуванням нових послуг із прокату самокатів.

Як зазначив під час апаратної наради у муніципалітеті директор департаменту муніципальної безпеки Одеської міської ради Віктор Кузнєцов, також, як і попередні роки, існує проблема з використанням індивідуального електричного транспорту на Трасі здоров'я. 

Посадовець зазначив, що, окрім самокатів, трасою вже їздять на електричних скутерах, часто з великою швидкістю, створюючи небезпеку як один для одного, так і для пішоходів, велосипедистів тощо. 

Крім того, електричний транспорт використовують для того, щоб підвозити будівельні матеріали на місця пляжних МАФів-нахаббудів - здебільшого використовуючи трицикли. 

Ситуація ускладнюється тим, що співробітники муніципальної варти не мають права зупиняти користувачів електротранспорту. Компанії, які здають їх в оренду, навіть видають клієнтам пам'ятки про це. 

"Іноді клієнти цих компаній викликають поліцію вже із скаргами на наших працівників. Поліція частіше стає на наш бік, проте подекуди і нашим вартовим доводиться надавати пояснення щодо своїх дій", - зазначив Віктор Кузнєцов. 

Одним зі шляхів вирішення ситуації в мерії бачать дистанційне примусове обмеження швидкості електротранспорту з боку компаній, що надають його в оренду, або штрафування за перевищення швидкості. Проте як реалізувати останнє, керівництво не знає, бо поліція також не в змозі повністю забезпечити контроль за швидкісним режимом.

"Вони будуть пролізати на ту ж Трасу здоров'я через усі щілини. Нам доведеться створювати мало не прикордонну службу", - пожартував міський голова Геннадій Труханов.   

Паркувальні інспектори також не дадуть ладу в цій ситуації, бо вони мають право штрафувати лише за порушення правил паркування, а не за перевищення швидкості. 

Нагадаємо, у вересні минулого року депутати Верховної Ради України в першому читанні підтримали новий законопроект № 3023, який передбачає введення нової категорії учасників дорожнього руху.

Нагадаємо також, що естакаду для пішоходів та велосипедистів на 10-й станції Великого Фонтану відремонтували, засипавши ями піском. Разом з ямами пропала і саморобна розмітка, якою одеські велосипедисти нещодавно відзначили небезпечні ділянки на дорозі.

Поділитися