15 липня 2021 р. 12:18

Одеського активіста вигнали з засідання робочої групи з рішення проблем "Тузловських лиманів"

Одеського активіста вигнали з засідання робочої групи з рішення проблем "Тузловських лиманів"

Голова робочої групи з вивчення проблемних питань національного природного парку "Тузловські лимани" та визначення шляхів їх вирішення Олег Муратов вигнав з засідання представника громадської організації "Зелений лист" Юрія Дяченка

Як повідомив активіст він встиг 20 хвилин бути присутнім на засіданні парку, а потім Олег Муратов зазначив, що активіста немає в переліку запрошених, тож він має покинути засідання. 

Активіст намагався звернути увагу присутніх на те, що він є також журналістом видання "Зелений лист", проте його все одно видалили з засідання. Юрій Дяченко зазначив також, що на засіданні не були присутні представники Національного парку. Проте був присутній голови Білгород-Дністровської районної ради Григорій Мельниченко, який звинуватив керівництво Національного парку в нехтуванні виконанням своїх обов'язків.

Зазначимо, що в січні 2021 року керівництво національного парку "Тузловські лимани" повідомило про намір звернутися із позовом до суду через висловлювання голови Білгород-Дністровської районної ради Григорія Мельниченко, який назвав Івана Русєва та Ірину Вихристюк "румунськими шпигунами".

В червні 2017 року Іван Русєв у Facebook повідомив про викрадення свого сина та звинуватив у цьому саме Григорія Мельниченко. 

Конфлікт почався після того, як Роман Русєв спробував перешкодити місцевим рибалкам здійснювати незаконний вилов в заповідній зоні. Його човен захопили і потім висадили далеко на березі лиману в плавнях.

Юрій Дяченко також зазначив, що минулого тижня його теж не пускали на засідання робочої групи через помилку в призвищі.  

ВІДЕО: Юрій Дяченко.

Нагадаємо, у червні керівниця національного природного парку «Тузловські лимани» Ірина Вихристюк звернулась до ДБР із заявою про притягнення до кримінальної відповідальності деяких співробітників Татарбунарського відділення поліції. 

Співробітники поліції 9 червня, заїхали на територію Національного природнього парку "Тузлівські лимани" через роботи, що вела адміністрація парку задля поєднання Тузлівського лиману з Чорним морем.

Раніше на своїй сторінці в Facebook Іван Русєв вже писав про те, що поліція кілька разів відвідувала Нацпарк.

Нагадаємо, у квітні спеціальна комісія Міністерства з захисту довкілля та природних ресурсів України не змогла остаточно визначити переможця конкурсу на посаду директора Національного природного парку «Тузловські лимани», тож поки у керівництва залишається попередня команда на чолі з директором Іриною Вихристюк.

У серпні 2017 року тодішній директор нацпарку еколог Іван Русєв заявив, що йде у відставку. Тоді він зазначив, що йому не вдалося на особистому прикладі показати можливість змін і реальних змін на краще. Керувати НПП він залишив свою заступницю Ірину Вихристюк, яка перебуває на посаді й досі.

За керівництва Івана Русєва він та його команда неодноразово ставали жертвами нападів:

  • 18 березня 2016 року сталась бійка між керівником Нацпарку і тодішнім радником глави Татарбунарської райдержадміністрації В'ячеславом Козубенко.
  • 21 травня того ж року браконьєри напали на співробітників нацпарку «Тузловські лимани».
  • Пізніше Татарбунарська районна рада вимагала від керівництва Нацпарку звільнити офіс до 1 червня 2016 року.
  • Мінприроди проводило конкурс на посаду директора Нацпарку, проте через скандал навколо призначення на посаду Віталія Чакіра, І. Русєв знову повернувся до виконання своїх обов'язків.
  • Проте, в ніч на 28 січня 2017 року невідомі підірвали човен, що належить синові керівника національного парку «Тузловські лимани» Роману Русева.
  • 21 червня співробітники поліції і прокуратури проводили невідкладні слідчі дії в зв'язку зі зникненням сина І. Русєва.
  • 26 червня під час мітингу біля стін ОДА Іван Русєв також зустрівся з головою ОДА Максимом Степановим, проте діалог вилився у взаємні звинувачення. 

Нагадаємо також, що головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя оскаржив у суді Правила пропускного режиму до будівлі, де знаходяться Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада.

Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Поділитися