14 червня 2021 р. 12:30

Одеська мерія хоче сформувати культуру харчування у школярів

Одеська мерія хоче сформувати культуру харчування у школярів

Департамент освіти та науки Одеської міської ради планує посилити увагу до популяризації здорового харчування в школах через те, що у дітей не сформована харчова культура. 

Про це повідомила директорка департаменту Олена Буйневич. 

"Ми розуміємо, що ту ж вівсяну кашу з родзинками їдять на сніданок не усі діти. І більшість відмовляються від здорової та корисної їжі", - сказала посадовиця. 

Олена Буйневич також зазначила, що 16% батьків взагалі не знали про зміни шкільних меню, а 76% батьків оцінюють ці зміни як позитивні.  

Майже половина учнів початкових класів шкіл Одеси відмовляються їсти страви з риби, а 31% дітей не полюбляють каши. 

Ще 22% усі страви подобаються, а ще 20 відсоткам не подобається запіканка.

Також Олена Буйневич зазначила, що у заклади освіти закуплять спеціалізоване обладнання для приготування їжі. Зокрема це будуть сучасні електричні овочерізки, оскільки тепер у їдальнях заборонено нарізати овочі для дітей звичайними ножами, єдине виключення це - салати. 

 Нагадаємо, Міністерством охорони здоров'я затверджені нові протиепідемічні заходи у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину.  

Нові норми харчування у школах, які передбачають зменшення споживання цукру та солі, почнуть діяти з 1 вересня.

Раніше повідомлялось, що учні 1-4 класів одеських шкіл отримають новий сніданок. У лютому цього року ранкове харчування також стало дорожчим: з бюджету на один сніданок виділяють 17,5 проти 10 гривень, як це було раніше. 

В жовтні 2020 року Одеський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації затвердив технічні умови застосування безглютенового харчування в одеських школах, запровадження якого планують фінансувати з бюджету міста з 2021 року.

В лютому того ж року робоча група, яка в Одеському муніципалітеті займається розробкою нового меню для учнів шкіл, вирішила виключити з нього запіканки з макаронів і манні пудинги в якості другого сніданку.

На сайтах всіх одеських шкіл з'явився підрозділ «Харчування» (в розділі «Про школу»), в якому є меню та поради з харчування.

20 січня директорка департаменту освіти і науки Одеської міської ради Олена Буйневіч повідомила, що котлети і каші на сніданок в одеських школах планують замінити запіканками, а соки в пачках - киселем, компотом, чаєм та іншими напоями.

Поділитися