09 грудня 2021 р. 19:06

Одеський виш спробує отримати статус національної пам'ятки для одного зі своїх корпусів

Одеський виш спробує отримати статус національної пам'ятки для одного зі своїх корпусів

Південноукраїнський національний педагогічний університет імені Костянтина Ушинського (ПНПУ) намагатиметься отримати статус національної пам'ятки архітектури для так званого Артилерійського замку – комплексу колишнього артилерійського училища на 3 станції Великого Фонтану.

Про це повідомив новообраний ректор вишу Андрій Красножон виданню "Думська".

"Ми ведемо відповідну роботу, готуємо пакет документів", - сказав він.

За словами ректора, зараз будівлі артучилища, передані ПНПУ у 2007 році, після розформування інституту сухопутних військ охороняються державою як пам'ятник місцевого значення. Підвищення статусу, сподівається ректор, дозволить включити їх до національної програми "Велика реставрація" та отримати фінансування з держбюджету: самостійно педуніверситет відреставрувати замок не зможе.

Головний корпус Сергіївського артилерійського училища був зведений у 1913-1914 роках за проєктом В. Трепка. Будівля оформлена в стилі неоренесанс та стилізована під фортецю – товщина стін з червоної цегли становить 80 сантиметрів. У замку досі збереглися унікальні старовинні каміни із кахлями, ліпнина на стелях та карнизах. А під штукатуркою в центральній вежі головного корпусу, що служила до перевороту 1917 храмом преподобного Сергія Радонезького, збереглися фрагменти унікального розпису.

Огорожа артилерійського замку складається з кількох десятків стволів 107-мм гармат часів російсько-турецької війни 1877-1878 років.

За радянських часів у замку розміщувалося Одеське найвище артилерійське командне училище імені Михайла Фрунзе. Воно припинило існування у 1993 році. З 1993 до 2005 року тут був факультет ракетно-артилерійського озброєння інституту сухопутних військ.

Нагадаємо, постійна комісія Одеської обласної ради з питань управління майном спільної власності територіальних громад області розглянула 29 листопада 31 питання, які планують винести на пленарне засідання сесії 17 грудня.

Раніше постійна комісія Одеської обласної ради з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності Одеської обласної державної адміністрації підтримала проєкт розпорядження голови Одеської облдержадміністрації про перерозподіл доходів та видатків обласного бюджету на 2021 рік.

Поділитися