23 грудня 2021 р. 20:04

Одеський нафтопереробний завод залишився в управлінні АРМА

Одеський нафтопереробний завод залишився в управлінні АРМА

Верховний суд України відмовив товариству з обмеженою відповідальністю "Енергія і газ Україна" у відкритті апеляційного провадження на рішення Одеського апеляційного суду, який в свою чергу відмовився розглядати скаргу на рішення Київського суду Одеси стосовно "Одеського нафтопереробного заводу".

Згідно з ухвалою Верховного суду, одеський районний суд постановив передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів речові докази, які належать ПАТ "Одеський нафтопереробний завод" і ТОВ "Енергія і газ Україна": нерухоме майно, рухоме майно та земельні ділянки заводу та товариства.

Також зобов`язав службових осіб ДП "Одеський нафтопереробний завод" Фонду державного майна України передати арештоване майно, яке належить ПАТ "Одеський нафтопереробний завод" і ТОВ "Енергія і газ Україна", а службових осіб Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів прийняти вищевказане майно в управління відповідно до чинного законодавства України.

Не погоджуючись з указаним рішенням слідчого судді представник ТОВ "Енергія і газ Україна" звернувся до апеляційного суду зі скаргою, але марно.

Нагадаємо, Київський районний суд Одеси задовольнив клопотання прокурорів Одеської обласної прокуратури та надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно Сергія Курченка - олігарха із орбіти президента Віктора Януковича.

Раніше Кропивницький апеляційний суд скасував рішення про спеціальну конфіскацію майнового комплексу "Одеського нафтопереробного заводу". 

У квітні 2019 року Верховний суд України скасував постанову про закриття апеляційного провадження у справі про передачу державі нерухомого майна, яке належало ПАТ Одеський нафтопереробний завод.

У червні 2018 року Одеський нафтопереробний завод перейшов в державну власність.

У травні того ж року Окружний адмінсуд Києва залишив в силі розпорядження Кабінету міністрів України від 13 вересня 2017 року про передачу майнових комплексів ПАТ "Одеський НПЗ" і ТОВ "Енергія і газ України" в управління Фонду державного майна України.

У липні 2017 року Суворовський суд Одеси повернув ВАТ "Одеський нафтопереробний завод" і ТОВ "Енергія і газ Україна" у власність держави.

До того прокуратура Одеської області спільно з Управлінням Служби безпеки в області та органами Національної поліції в ході розслідування угод з нафтопродуктами повідомили про викриття злочинної схеми, за якою планувалося збереження майна "ОНПЗ" за головним фігурантом справи - Сергієм Курченко і його спільниками.

Поділитися