16 листопада 2021 р. 16:02

Мерія не змогла зупинити будівництво житлового комплексу замість камер схову

Мерія не змогла зупинити будівництво житлового комплексу замість камер схову

П'ятий апеляційний адміністративний суд відхилив скаргу Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради щодо будівництва житлового комплексу за адресою вулиця Скісна, 64/66.

Як йдеться в постанові суду, управління скаржилося на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 27 липня 2021 року, який відмовився задовольняти вимоги управління, яке намагалося скасувати містобудівні умови та обмеження, затверджені наказом Департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради та надані для проєктування реконструкції нежитлових будівель і споруд під адміністративно-офісний центр з апартаментами та підземним паркінгом.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що на схемі генерального плану будівля, яка реконструюється, розташована впритул до прилеглої існуючої будівлі на суміжній земельній ділянці, що є порушенням вимоги до протипожежних відстаней та не враховано при видачі вказаних містобудівних умов та обмежень.

Крім того, у містобудівних умовах та обмеженнях зазначено вид будівництва - реконструкція нежитлових будівель і споруд під адміністративно-офісний центр з апартаментами та підземним паркінгом, що суперечить цільовому призначенню земельної ділянки - "для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель (СТО автомобілів)". Але замість цього будують двосекційний 16-поверховий будинок з підземним паркінгом на 25 машиномісць.

Наведені порушення містобудівного законодавства, на думку позивача, посягали на встановлений законодавством порядок забезпечення сталого розвитку територій, що призводить до фактів самочинного будівництва. Зазначена обставина, за твердженням позивача, є підставою для звернення Управління до суду із адміністративним позовом про скасування вищезазначених містобудівних умов та обмежень.

Вирішуючи спір по суті, суд першої інстанції виходив із того, що в ході розгляду справи не встановлено фактів порушення відповідачем вимог чинного законодавства при затвердженні оскаржених містобудівних умов та обмежень. Також судом наголошено, що при обстеженні об`єкта за адресою: м. Одеса, Малиновський район, вул. Скісна 64/66 працівниками Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради було встановлено, що будівельні роботи не здійснюються.

Також суд вказав, що чинним законодавством не передбачено повноважень Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської на звернення до суду із позовами про скасування містобудівних умов та обмежень.

Ще у квітні 2019 року депутати Одеської міської ради відвели земельну ділянку 12,28 соток землі для "Юридичної фірми "Атті"" (зареєстрована у березні 2016 року) під СТО у районі автовокзалу.

У травні 2017 року мерія передала в оренду ТОВ "Юридична фірма "Атті"" комплекс нежитлових будівель площею 633,5 кв. м за адресою: вул. Скісна, 64/66, а потім у липні продала частинами (щоб уникнути продажу разом із землею, інакше це зробило б об'єкт дорожчим для покупців).

У результаті ТОВ викупило нежитлові будинки загальною площею 633,5 кв. м за 1 мільйон 563 тисячі гривень (94 долари США за квадратний метр). У призначенні було зазначено: "Під камери зберігання", але зараз йдеться про СТО.

Фірма через засновника Богдана Гордієнка пов'язана з низкою інших, які отримали в оренду на узбережжі та у центрі шість приміщень. Йдеться про частини будівель у центрі та на узбережжі за адресами: Катерининська, 52, Пушкінська, 83, Катерининська, 20 (ПП «Щука»), Новосільського, 41, Миколаївська дорога, 172-А/б («Профіт Мейкінг»), Віри Інбер, 1/6 (ТОВ «Ланжерон»), про що повідомлялося раніше.

Поділитися