19 жовтня 2021 р. 20:11

Одеські переселенці з Донбасу голодуватимуть в Києві

Одеські переселенці з Донбасу голодуватимуть в Києві

Кілька переселенців зі Сходу України  розпочали безстрокову акцію протесту о 10-й ранку 18 жовтня під Офісом президента, а 19 жовтня оголосили голодування.

Переселенці протестують через те, що вже місяць в будівлі на Успенської, 4 немає електрики, повідомив сайт УСИ.

Там проживають 140 осіб, з них 30 неповнолітніх дітей і 11 людей з інвалідністю. Переселенці змушені готувати їжу на багатті. Вони впевнені, що так їх намагаються вижити з будівлі.

"До нас вчора виходив радник керівника Офісу президента Андрій Ляхович. Він нас вислухав, зараз вони щось вирішують. Але ми оголосили сьогодні голодування і продовжимо тут стояти, поки проблему не вирішать", - розповіла організаторка акції протесту Софія Маркіна.

Будинок, в якому оселилися переселенці, був побудований в 1844 році і належав Адміністрації морських портів, кілька років тому його передали в спільну власність територіальних громад Одеської області.

Чиновники кажуть, що переселенцям пропонували переїхати в село Борщі Подільського району (близько 240 кілометрів від Одеси), але вони відмовилися, а інших варіантів для розміщення поки немає.

У вересні близько 30 переселенців з Донбасу разом з дітьми зібралися на мітинг під будівлею обласної адміністрації на проспекті Шевченка. 

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України розподілив 248 мільйонів 445 тисяч гривень субвенції з державного бюджету на виплату грошової компенсації за житло для 190 внутришньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. 

Міністерство соціальної політики України зареєструвало в країні станом на 24 травня 1 мільйон 467 тисяч 720 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також анексованого Росією Криму. 

Раніше видання "Слово і Діло" підрахувало, що кількість облікованих переселенців на території України станом на 8 лютого збільшилася на 735 осіб порівняно з місяцем раніше, а в Одеській області - на 97 осіб.  

У серпні минулого року заборгованість з виплати пенсій для 2,9 тисячі осіб, які проживають на контрольованій Україною території в Одеській  області та обліковуються, як внутрішньо переміщені особи становить 45 мільйонів 44,6 тисяч гривень.

ФОТО: УСИ

Поділитися