12 квітня 2021 р. 12:26

Одеська мерія більше не зможе використовувати російську мову в документах

Одеська мерія більше не зможе використовувати російську мову в документах

Одеський міський голова Геннадій Труханов змінив інструкції з діловодства у виконавчих органах Одеської міської ради. 

Як зазначається у відповідному розпорядженні міського голови, відтепер підрозділи муніципалітету не можуть здійснювати діловодство російською мовою як регіональною нарівні з державною.

Втім, поряд з державною мовою назви виконавчих органів міської ради на офіційних бланках можуть позначатися англійською мовою. На офіційних бланках назви, виконані англійською мовою, подаються з правого боку або внизу.

  

Нагадаємо, у лютому Департамент освіти та науки Одеської міської ради сформував першу групу посадовців муніципалітету, які звернулися із заявами про бажання пройти курси із підвищення знання української мови. Туди увійшли 30 співробітників.  

Раніше Одеський міський голова Геннадій Труханов нагадав підлеглим про набрання чинності вимог закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», тож із 16 січня усі посадовці мають розмовляти на роботі українською. 

З 16 січня набули чинності норми статті 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", зокрема, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

Державні службовці та особи, що вступають до громадянства, повинні будуть складати іспит з української мови, заявив уповноважений із захисту державної мови.

Нагадаємо також, що російська мова в Одеській області більше не є регіональною згідно з рішенням Одеського окружного адміністративного суду ухваленого в четвер, 3 грудня 2020 року.

В серпні того ж року Одеський окружний адміністративний суд задовольнив клопотання заступника прокурора Одеської області, визнавши протиправним та нечинним рішення Одеської міської ради про визнання російської мови регіональною в Одесі. 

Справа в тому, що закон України «Про засади державної мовної політики», який до того ухвалила Верховна Рада України, більш відомий як «закон Ківалова-Колесниченко», яким користувалися Одеська обласна та Одеська міська рада приймаючи рішення, був визнаний в 2018 году неконституційним, отже є підстави для скасування рішення міськради про реалізацію положень цього закону в Одесі.

Поділитися