06 квітня 2021 р. 14:21

Одесити вимагали зустрічі із керівництвом райради через пам'ятну дошку жертвам 2 травня

Одесити вимагали зустрічі із керівництвом райради через пам'ятну дошку жертвам 2 травня

Акція протесту проти рішення Одеської районної ради щодо встановлення пам’ятної дошки жертвам подій 2 травня на Куликовому полі відбулася 6 квітня біля адміністративної будівлі Одеської обласної ради на Канатній, 83.

В мітингу взяли участь представники політичних партій, громадських організацій, депутати місцевих рад, патріотично налаштовані громадяни. Протестувальники наголошували на тому, що дії голови Одеської районної ради Віталія Барвіненка, який поставив на голосування ініційоване представниками Партії Шарія питання, не тільки стали причиною величезного скандалу, але й дали нові карти у руки російських пропагандистів. Масмедіа країни-агресора вже кілька днів обговорюють тему «визнання одеськими депутатами злочинів українських націоналістів проти мирних громадян». За інформацією деяких мітингарів, представники райради вже почали виправдовуватися, перекручуючи факти, а пан Барвіненко начебто сховався. 

Після оголошення вимоги протестувальників побачити керівників Одеської районної ради та райдержадміністрації і почути їх пояснення на акції з’явилися представники апарату райради. Вони намагалися пояснити, що, відповідно до регламенту, депутати начебто ніякого рішення не приймали, і воно «юридично оформлятися не буде», а сам Барвіненко зараз у відрядженні в Катарі. Це викликало нову хвилю нерозуміння й обурення учасників акції. Пролунала пропозиція оприлюднити протокол голосування за скандальне питання, але райрада не може цього забезпечити буцімто через відсутність системи електронного голосування. 

Учасники акції вимагали від депутатського корпусу Одеської районної ради скласти повноваження і наголошували на необхідності прийняття закону про колабораціонізм. 

Нагадаємо, 2 квітня, під час засідання Одеської районної ради у блоці питань «Різне» депутати вислухали звернення представника фракції Партії Шарія щодо «встановлення пам'ятної дошки на Куликовому полі в Одесі, присвяченої подіям 2 травня».

ІзбірКом транслював засідання онлайн. Основними питаннями сесії були затвердження Програми взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Одеського району на 2021 рік та внесення змін до рішення від 29 грудня 202 року №20-VIII «Про районний бюджет Одеського району на 2021 рік».

Під час засідання Віталій Барвіненко оголосив перерву, яка тривала п'ять годин.

Нагадаємо, у квітні Служба безпеки України заявила, що попередила спробу представників проросійського руху «Куликове поле» організувати 2 травня в Одесі низку провокаційних акцій у роковини трагічних подій 2014 року.

Окрім того, Верховна Рада зареєструвала проєкт постанови про події 2 травня в Одесі. 

2 травня 2014 року в Одесі відбулися зіткнення, в яких загинули 48 осіб.

Поділитися