10 серпня 2021 р. 15:33

Одесита підозрюють у впливі на суддю через складання на її користь заповіту

Одесита підозрюють у впливі на суддю через складання на її користь заповіту

Вища рада правосуддя звернулася до Офісу Генерального прокурора з метою перевірки обставин, повідомлених суддею Київського районного суду міста Одеси Ірини Огренич.

Як повідомили у ВРП, суддя зазначила, що один з учасників цивільної справи – відповідач склав заповіт на частку домоволодіння на користь судді, на підставі чого заявив їй відвід.

Ірина Огренич зауважила, що заповіт був складений відповідачем за кілька днів до подання ним заяви про відвід судді від розгляду справи.

На думку судді, у такий спосіб відповідач хотів вплинути на неї як на головуючого суддю у вказаній справі.  

Заповіт є особистим розпорядженням особи (заповідача) щодо майна, яке їй належить. Водночас обставини, про які повідомила суддя, пов’язані з її професійною діяльністю щодо здійснення правосуддя у конкретній справі, оскільки документ склав учасник справи, зацікавлений у результатах розгляду.

ВРП вважає, що такі обставини створюють загрозу суддівській незалежності, можуть бути способом впливу на суд, оскільки мають на меті спонукати суддю до вчинення чи невчинення певних процесуальних дій або прийняття судових рішень.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя задовільнила подання першого заступника Генерального прокурора Романа Говди про надання згоди на утримання судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександра Боярського під арештом.

Раніше слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування стосовно начальника одного із відділів Держпродспоживслужби в Одеській області, який під час карантинних обмежень за гроші «дозволяв» працювати ресторанам.

Поліцейські затримали під час одержання неправомірної вигоди особу керівного складу однієї з комунальних установ Одеської міської ради. 

Прокурори Одеської обласної прокуратури спільно зі слідчими Державного бюро розслідувань затримали під час одержання неправомірної вигоди слідчого та оперуповноваженого одного із райвідділів поліції на Одещині.

Поділитися