11 березня 2021 р. 16:19

Одещина на третьому місці в Україні за кількістю випадків незаконного видобутку піску минулого року

Одещина на третьому місці в Україні за кількістю випадків незаконного видобутку піску минулого року

Державна екологічна інспекція України оцінила збитки, нанесені незаконним видобутком піску державі в Одеській області у 5 тисяч гривень в 2020 році.  

Такі дані інспекція надала у відповідь на запит видання "Слово і Діло"

За кількістю виявлених фактів незаконного видобутку піску Одеська область посіла третє місце. Тут за інформацією Держекоінспекції виявили у 2020 році 12 фактів. 

Найбільше збитків державі завдав нелегальний видобуток піску в Харківській області – 612,3 млн грн. При цьому майже всю цю суму збитків завдало одне фермерське господарство – «Черкашин» – яке й займалося незаконним видобуванням тут виявили 36 фактів. У Волинській області в 2020 році виявили 22 факти незаконного видобутку, це 80,2 млн грн збитків.

37,7 млн грн склала сума збитків від нелегального видобування піску в Рівненській області (два випадки). Загальна площа видобутого піску склала 49,5 тисяч кубометрів.

Від нелегального видобутку в Житомирській області держава втратила 26,1 млн грн (вісім фактів незаконного видобутку, 32,9 тисячі кубометрів), 18 млн – від незаконного видобутку піску в Хмельницькій області (2 факти, 21 тисяча кубометрів).

Нагадаємо, у листопаді прокурори Роздільнянської місцевої прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно підприємця, підозрюваного у незаконному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення.

У лютому лише три обласні державні адміністрації повністю виконали розпорядження прем'єр-міністра та надали інформацію про факти імовірного незаконного видобування корисних копалин у регіонах. Повну інформацію надали Тернопільська, Харківська та Чернівецька облдержадміністрації. Сім областей взагалі нічого не подали, решта 15 областей надали інформацію частково або повністю відсутню інформацію щодо координат цих об’єктів. 

У листопаді 2019 року Служба безпеки України в Одеській області блокувала видобуток корисних копалин в промислових масштабах в Біляївському районі. Тоді експерті оцінили збиток держави у 50 мільйонів гривень.

Поділитися