12 травня 2021 р. 08:44

Новий український правопис повертається

Новий український правопис повертається

Шостий апеляційний суд Києва скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) щодо скасування нового українського правопису.

Про це повідомила у Telegram заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

"Апеляцію Кабінету Міністрів України по цій справі повністю задоволено. Тому, шановні учні, студенти, абітурієнти, – можете й надалі вчитися та готуватися до іспитів за правописом 2019 року. Його норми були та залишаються чинними", - зазначила вона. 

Нагадаємо, в січні цього року Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету Міністрів України №437 від 22 травня 2019 року «Питання українського правопису».

Провадження у справі було відкрито у червні 2019 року, позивачами у справі виступили ГО «Правова держава» та жителька міста Херсон, яка діяла в інтересах своєї неповнолітньої доньки. Відповідач – Кабінет Міністрів України, третя особа – Міністерство освіти і науки України. Справа розглядалась за правилами загального позовного провадження, судом було проведено вісім судових засідань у справі.

У березні Міністерство юстиції подало апеляційну скаргу до Шостого апеляційного адміністративного суду у справі про визнання протиправною та нечинною постанови Кабінету Міністрів України від «Питання українського правопису».

Нагадаємо, з 16 січня набули чинності норми статті 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", зокрема, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

Державні службовці та особи, що вступають до громадянства, повинні будуть складати іспит з української мови, заявив уповноважений із захисту державної мови.

Поділитися