31 жовтня 2021 р. 16:07

Наступної весни до Одеси має прибути перший патрульний катер виробництва Франції

Наступної весни до Одеси має прибути перший патрульний катер виробництва Франції

Вже з наступного року українські прикордонники отримуватимуть сучасні патрульні катери французької компанії "ОСЕА". Про це у дописі у Facebook повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. 

Днями високопосадовець відвідав підприємство, на якому будують катери FPB 98 MKI. За словами очільника МВС, ці бойові одиниці боронитимуть кордони в Азовському та Чорному морях.

"Найближчої весни перший такий красень, виготовлений спеціально для Держприкордонслужби, прибуде до Одеси", - зазначив Денис Монастирський. 

Одна з принципових умов, закладена в контракті, – виготовлення 5 із 20 катерів в Україні. Це дозволить нашій державі згодом самостійно обслуговувати їх та розвивати власне виробництво, впевнений міністр. У Франції для профільного супроводження будівництва катерів та приймання його етапів перебуває група офіцерів Морської охорони Держприкордонслужби.

За умовами рамкової міжурядової угоди, підписаної у Парижі 19 листопада 2019 року міністрами внутрішніх справ України і Франції, чверть замовлення буде виконано вітчизняним суднобудівним підприємством за французькими технологіями.

Угода була ратифікована Верховною Радою України 4 березня 2020 року. Вона передбачає кредитування урядом Франції та провідними європейськими банками будівництва кораблів на суму 136,5 млн. євро. 22 липня 2020 року у Миколаєві на території суднобудівно-судноремонтного заводу «Нібулон» підписано контракт щодо реалізації українсько-французького проєкту посилення системи морської безпеки та охорони кордону України.

За 3 роки українські прикордонники мають отримати 20 суден для охорони кордону, операцій спостереження та протидії ДРГ, повідомила ДПСУ.

Нагадаємо, 29 жовтня 2021 року на Одеському морвокзалі відбулася церемонія перейменування науково-дослідних суден криголама James Clark Ross, який став «Ноосферою» та Belgica, яку назвали на честь директора Інституту морської біології Національної академії наук Бориса Олександрова. Вітрильний фрегат «Дружба», що стоїть у порту Одеси, відремонтують та передадуть інституту військово-морських сил Одеської морської академії. Глава держави зазначив, що таким чином курсанти матимуть змогу виходити на ньому на морську практику.

Вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів розгорнуто нові автоматизовані базові станції Глобальної морської системи зв'язку     під час лиха та для забезпечення безпеки мореплавства, зокрема, в складі одеських берегових радіостанцій. Про це в дописі у мережі Facebook повідомило казенне підприємство «Морська Пошуково-Рятувальна Служба».

В Навчальному центрі Морської охорони відбувся випуск мотористів-рульових малих прикордонних катерів, серед яких були прикордонники з Одеської області. 

Фото і відео: ДПСУ

Поділитися