05 лютого 2021 р. 16:52

Нардепи погодилися із введенням в Україні електронних трудових книжок

Нардепи погодилися із введенням в Україні електронних трудових книжок

Народні депутати України на засіданні Верховної Ради 5 лютого у другому читанні ухвалили законопроєкт щодо переходу на електронні трудові книжки.

Як зазначає пресслужбі парламенту, закон №3623 підтримали 265 депутатів.

Він передбачає, що перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника триватиме п'ять років.

Відомості про трудову діяльність відтепер будуть вноситися працівником і роботодавцем з накладання кваліфікованого електронного підпису у вигляді сканованих копій трудової, довідок тощо.

Після внесення роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки працівникові на руки під підпис.

Також цим законопроєктом запроваджується можливість автоматичного призначення пенсії зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію. Водночас, зазначається, що у разі перенесення призначення пенсії та продовження перебування у трудових відносинах, розмір пенсії підвищуватиметься на 0,5–0,75 %. 

Народні депутати, обрані відстоювати інтереси мешканців Одеської області проголосували так: Ігор Васильковський, Артем Дмитрук, Сергій Колебошин, Степан Чернявський, Олег Колєв, Олександр Ткаченко («Слуга народу»), Анатолій Урбанський (депутатська група «Партія «За майбутнє»»).

Олексій Леонов («Слуга народу»),  Антон Кіссе (депутатська група «Партія "За майбутнє"») не голосували.

Олександр Горенюк («Слуга народу») був відсутній.

Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя») утримались.

Обрані за списками: Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя») - проти, Андрій Костін («Слуга народу») - відсутній, Іван Шинкаренко («Слуга народу») підтримали, а та Юлія Діденко - відсутня.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила закон, який передбачає створення Єдиного порталу повідомлень про корупцію та гарантії реалізації права викривачів на захист у судах з боку адвокатів системи безоплатної правової допомоги.   

Раніше Верховна Рада України ухвалила в другому читанні проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів. 

Нове міжфракційне депутатське об'єднання під назвою «За українську Бессарабію» з'явилося у Верховній Раді України за результатом засідання 29 січня.  

Також в січні Верховна рада України ухвалила за основу нову редакцію закону про Службу безпеки України, за що проголосували 285 народних депутатів та підтримала в другому читанні президентський проєкт Закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (№3612). 

Нагадаємо також, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) в серпні 2020 року внесло приписи про усунення порушень та поновлення трудових прав двох викривачів їхнім керівникам: голові Одеської митниці та голові суду.

Поділитися