24 січня 2021 р. 11:13

На обслуговування не українською поскаржилися майже 200 разів впродовж тижня

На обслуговування не українською поскаржилися майже 200 разів впродовж тижня

Громадяни України впродовж тижня звернулися до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови з 195 скаргами та зверненнями про порушення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Як повідомив уповноважений Тарас Кремінь

Найбільша кількість скарг - з Києва та Київської області - 74, найменша – з півдня та сходу України. Львів’яни надіслали 17 звернень, одесити та харків’яни - по 12.

Більшість скарг стосувалися:

  • відсутності української версії сайтів інтернет-видань та сайтів інтернет-магазинів - 117,
  • про порушення своїх прав у сфері обслуговування заявили 34 громадянина,
  • щодо розміщення зовнішньої реклами недержавною мовою – 25,
  • порушення мовного законодавства в галузі освіти - чотири,
  • використання посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування недержавної мови під час виконання своїх обов’язків - три.

Також за словами Тараса Креміня на телефонну лінію Секретаріату за наданням додаткової інформації та консультацій звернулося близько 50 осіб. Громадяни, серед іншого, просять роз'яснити, чи зобов’язані представники сфери обслуговування надавати інформацію про товари та послуги недержавною мовою на прохання споживача. 

"Тож, звертаємо увагу, що відповідно до Закону, на прохання клієнта, його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, окрім державної, лише у випадку, якщо це прийнятно для обох сторін. Таким чином, ніхто не може зобов’язати фармацевта чи продавчиню обслуговувати клієнтів недержавною", - зазначив він.

Нагадаємо, відповідно до статті 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

Державні службовці та особи, що вступають до громадянства, повинні будуть складати іспит з української мови, заявив уповноважений із захисту державної мови.

В понеділок, 19 січня, одеський міській голова Геннадій Труханов нагадав підлеглим про набрання чинності вимог закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", тож із 16 січня усі посадовці мають розмовляти на роботі українською.  

Втім голова Білгород-Дністровської районної ради Григорій Мельниченко (зять голови ОДА Сергія Гриневецького розповсюдив пост російською мовою, в якому розкритикував норми закону. 

Трохи згодом користувачі Facebook звернули увагу, що цей пост майже повністю аналогічний тому, що розмістив депутат Одеської обласної ради Тріфон Антов. Цікаво, що обидва дописи супроводжувалися світлиною, де на білому фоні червоними та синіми літерами написано російською: "Одесчина мой дом! Дома я говорю по-русски". 

Григорій Мельниченко обраний до Білгрод-Дністровської районної ради від партії "Довіряй ділам" Генадія Труханова. Трифон Антов представляє партію "За майбутнє" в Одеській обласній раді.

Поділитися