04 жовтня 2021 р. 13:24

Місце розкопок на Овідіопольській дорозі огородять парканом та будуть охороняти

Місце розкопок на Овідіопольській дорозі огородять парканом та будуть охороняти

Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився організувати охорону та огородити парканом місце досліджень на території шостого кілометра Овідіопольської дороги, де були знайдені рештки жертв політичних репресій 1937-1938 років.

Відповідне розпорядження мер віддав під час апаратної наради в муніципалітеті 4 жовтня.

За його словами, також треба встановити на території камери. Такі кроки муніципалітет вживає проти так званих "чорних археологів". 

"Протягом зими ми підготуємо документи для проведення подальших робіт. Це зацікавило громадські організації, іноземні представництва. Тож наступного року плануємо продовжити. Проте окрім людей, яких цікавить історична правда, є ще так звані "чорні копачі", яких цікавлять лише цінності", - зазначив мер.

Нагадаємо, етап польових досліджень на території шостого кілометра Овідіопольської дороги, де були знайдені останки жертв політичних репресій 1937-1938 років завершився у вересні.     

Польські експерти можуть долучитися до українських у рамках дослідження останків у місці виявлення масових захоронень жертв війни та політичних репресій, похованих в районі 6-го км Овідіопольської дороги поблизу Одеси.

Як повідомляв раніше ІзбірКом, археологи відшукали 29 могильників - окремих ям, де були поховані розстріляні одесити - жертви комуністичного терору.

Напочатку серпня фахівці Інституту національної пам'яті, археологи, волонтери, громадські організації, що спеціалізуються на пошукових роботах на місці поховання жертв політичних репресій 1938-1941 років, знайшли на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги перші рештки загиблих.

В липні Міністерство культури та інформаційної політики України надало дозвіл на проведення польових досліджень на місці поховання жертв політичних репресій 1938-1941 років.

Раніше одеський історик знайшов документи щодо масових розстрілів на Овідіопольській дорозі.

Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій рекомендувала Одеській міській раді утриматись від надання дозволів на проведення земляних та будівельних робіт на ділянці, де можуть бути масові поховання жертв політичних репресій в районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги.

Комісія порекомендувала продовжити пошуки поховань на цій території та відшукати матеріали досліджень, які проводилися у 2008 році.

Справа в тому, що в муніципалітеті розглядають можливість перенесення гаражів, розташованих біля місця масових розстрілів, що проводили на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги у 30-х роках минулого сторіччя. Наразі там проводяться дослідження силами краєзнавців та істориків. 

Раніше Інститут національної пам'яті звернувся до міської ради з проханням провести тут дослідження. 

Поділитися