31 липня 2021 р. 12:15

Місце масових розстрілів на Овідіопольській дорозі підготували до пошукових робіт

Місце масових розстрілів на Овідіопольській дорозі підготували до пошукових робіт

Міністерство культури та інформаційної політики України надало дозвіл на проведення польових досліджень на місці поховання жертв політичних репресій 1938-1941 років.

Про це стало відомо на засіданні робочої групи з питань увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій.

Наразі проводиться робота в архівах Одеси, готуються запити до центральних архівів України, Німеччини та Румунії.

В мерії повідомили, що до роботи вже залучені фахівці Інституту національної пам'яті, археологи, волонтери, громадські організації, що спеціалізуються на пошукових роботах.

Окрім того, передбачуване місце масових розстрілів вже підготовлено до старту пошукових робіт: розчищено від сміття, встановлено огорожу і підведено освітлення, а також забезпечено охорону ділянки.

Голова робочої групи Олег Бриндак зауважив: «На даному етапі нам необхідно переконатися, що дійсно збереглися ті поховання на 6-му км, про які ми знаємо з архівних документів. Раніше тут вже проводилися роботи, були знайдені останки понад тисячі людей. Крім того, є свідчення, що багато останків викопували і за радянських часів. Тому зараз головне завдання - переконатися, що вони там дійсно є».

Бриндак також повідомив, що польові роботи планують завершити цього року. 

Раніше одеський історик знайшов документи щодо масових розстрілів на Овідіопольській дорозі.

Раніше державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій рекомендувала Одеській міській раді утриматись від надання дозволів на проведення земляних та будівельних робіт на ділянці, де можуть бути масові поховання жертв політичних репресій в районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги.

Комісія порекомендувала продовжити пошуки поховань на цій території та відшукати матеріали досліджень, які проводилися у 2008 році.

Справа в тому, що в муніципалітеті розглядають можливість перенесення гаражів, розташованих біля місця масових розстрілів, що проводили на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги у 30-х роках минулого сторіччя. Наразі там проводяться дослідження силами краєзнавців та істориків. 

Раніше Інститут національної пам'яті звернувся до міської ради з проханням провести тут дослідження.  

Поділитися