26 травня 2021 р. 15:25

Мінкульт оскаржив дозвіл на знесення пам'ятки архітектури в Одесі

Мінкульт оскаржив дозвіл на знесення пам'ятки архітектури в Одесі

Міністерство культури та інформаційної політики України направило апеляційну скаргу на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 12 травня 2021 року щодо зупинення дії приписів Міністерства про припинення будівництва житлового будинку по вул. Рішельєвська, 47, 49 та вул. Велика Арнаутська, 40 в Одесі.

Як зазначили у міністерстві, там зокрема заперечують проти ухвали суду на користь ТОВ «Одеса-Сіті» і ТОВ «Мартен груп» та вважає, що вона підлягає скасуванню.

Земельна ділянка по вул. Рішельєвській, 47, 49, вул. Великій Арнаутській, 40 у Одесі згідно з «Історико-архітектурним опорним планом, проєктом зон охорони та визначення меж історичних ареалів м. Одеси» розташовується у межах Центрального історичного ареалу м. Одеси й комплексної охоронної зони історичного центру міста.

На виконання норм Закону України «Про охорону культурної спадщини» замовник будівництва ТОВ «Одеса-Сіті» та генпідрядник ТОВ «Мартен груп» мали погодити з МКІП проєктну документацію на будівництво та отримати дозвіл на проведення земляних робіт. Цього згадані вище юрособи не зробили.

Відповідно, 5 березня 2021 року Міністерство направило приписи з вимогою негайного припинення проведення будь-яких будівельних робіт на об'єкті за вказаною адресою. Однак, 12 травня 2021 року рішенням Одеського окружного адміністративного суду за позовом ТОВ «Одеса-сіті» зупинено дію приписів МКІП про припинення будівництва на вказаному об’єкті.

Раніше стало відомо, що поліцейські Одеси розглядали можливість почати кримінальне провадження через інцидент на вулиці Рішельєвська 47 та 49, куди будівельники не пускали патрульних. 

В грудні минулого року виконуюча обов'язки директора департаменту архітектури та містобудування Тетяна Боринська розповіла про проєкт будівництва на місці старовинного особняка на вулиці Рішельєвській, 47/49. За її словами, фасад будівлі збережуть.

Будинок на Рішельєвській (будинок Шнель) раніше був пам'яткою архітектури, але був виключений з відповідного реєстру.

У 2020 році сайті Кабміну з'явилася петиція одеситки Шанталь Сопенюк, в якій вона вимагає повернути статус пам'ятника архітектури будівель за адресою: вулиця Рішельєвська, 47 і 49.

Ці будівлі значилися пам'ятками архітектури як театр «Рішельєвський» 1913 роки (архітектори Смідович і Панпулов) і друкарня Фесенко 1893 (архітектор Прокопович). Саме тут в 1829 році відкрилася друга в Україні і перша в Одесі літографія.

Обидва пам'ятники в 2008 році втратили статус в один день - 20 червня 2008 року. Ці об'єкти - з так званого «списку Штербуль» (названий так громадськими та журналістами «в честь» тодішньої глави управління охорони пам'яток культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації Наталії Штербуль). У списку - 130 пам'ятників, які втратили такий статус. Деякі з них вже знесені, наприклад, дачі Докса і Тіля, оскільки ці особняки раніше також були виключені з переліку пам'яток.

Поділитися