09 вересня 2021 р. 15:03

Міністр поклав відповідальність за затримки зарплат викладачам Одещини на виші

Міністр поклав відповідальність за затримки зарплат викладачам Одещини на виші

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, який взяв участь у регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування», торкнувся питання затримки заробітної плати у вищих навчальних закладах Одещини.

3 вересня Рада ректорів Одеського регіону оприлюднила звернення до МОН. В ньому, зокрема, йдеться про те, що "за 4 місяця до завершення 2021 фінансового року обсяги фінансування видатків споживання по загальному фонду на останні 4 місяця 2021 рік, тобто видатки на заробітну плату працівників та оплату комунальних послуг в 10 закладах вищої освіти Одеської області були раптово зменшені більше ніж на 104 млн. грн. Цей невиважений крок міністерства має призвести до катастрофічних наслідків в діяльності ЗВО, так як обсяги фінансування в ці місяці зменшилися по деяких закладам майже на 40% від затверджених у лютому 2021 року тим же міністерством".

У своїй промові Сергій Шкарлет прокоментував це звернення таким чином: міністерство зробило все, що потрібно, для фінансування вишів відповідно до чинного законодавства. А згадані проблеми, зокрема, затримка виплати зарплати персоналу, спричинені недостатніми зусиллями менеджменту самих ВНЗ.  При цьому високопосадовець окремо відзначив погану ситуацію з фінансуванням у державному університеті "Одеська політехніка". Сергій Шкарлет додав, що колективам вишів слід не закидати міністерству, а розв'язувати проблеми всередині навчальних закладів. 

Нагадаємо, станом на 1 липня 2021 року заборгованість із зарплати на підприємствах Одеси зменшилася на два мільйони порівняно з червнем, повідомив департамент аналітики та контролю міської ради. На згадану дату борг становив 17,3 млн грн, що майже вдвічі (або на 16,85 млн грн) менше, ніж на початок 2021 року. Рік тому, станом на 1 липня 2020 року, заборгованість із зарплати становила майже 38 мільйонів гривень, повідомили в департаменті. 

Головне управління статистики в Одеській області повідомило, що станом на 1 липня 2021 року заборгованість із виплати заробітної плати в регіоні склала 95 мільйонів 750 тисяч гривень. Порівняно з 1 січня зростання становило 86%. 

На посаду ректора Південноукраїнського національного педагогічного університету, які відбудуться 20 жовтня, претендують два кандидати. Йдеться про проректора з наукової роботи докторку політичних наук, професорку Ганну Музиченко та завідувача кафедри історії України, доктора історичних наук, доцента, депутата облради від партії «Європейська Солідарність» Андрія Красножона

Фото: МОН

Поділитися