20 серпня 2021 р. 19:45

Одесити з інвалідністю поскаржились радниці Зеленського на проблеми

Одесити з інвалідністю поскаржились радниці Зеленського на проблеми

В Одеській обладміністрації відбулась зустріч радниці – уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності Тетяни Ломакіної з мешканцями регіону з інвалідністю. 

Представники маломобільних груп населення розповіли про проблеми, з якими постійно стикаються. Перш за все, йдеться про доступ до публічних установ. Зокрема, багато нарікань на Одеську обласну лікарню, куди людям з інвалідністю доводиться часто звертатися. 

На цю претензію заступник голови ОДА Сергій Підгайний, який брав участь у зустрічі, відповів наступним чином: зараз готується проєкт комплексної реконструкції зазначеного медичного закладу, який врахує усі вимоги законодавства щодо доступу. Як позитивний приклад він навів Український театр. Після реконструкції там з'явився спеціальний туалет для людей з особливими потребами. Крім того, згодом відвідувачі з інвалідністю потраплятимуть у будівлю театру через боковий вхід на вулиці Кінній і зручним шляхом зможуть дістатися глядацької зали.

Також порушили питання проживання маломобільних громадян в будинках середньої поверховості без ліфтів. Представники громадських організацій запропонували ідею переселення таких мешканців у квартири на першому поверсі. Але цей процес має організувати місцева влада. 

Люди з вадами зору стикаються з проблемами при закупівлі продуктів харчування. Доставка не задовольняє потреби, адже якість привезених товарів важко контролювати. Громадяни з інвалідністю воліють обирати їх особисто. В якості розв'язання проблеми згадали супермаркет "Копійка" на Варненській, який обладнано спеціальною кнопкою виклику - отримавши такий сигнал, співробітник магазину виходить на вулицю і допомагає людині з вадами зору зайти та обрати продукти. 

Одесити розповіли про новобудови і пляжі. Поскаржилися на те, що компанії-забудовники дуже формально підходять до питань забезпечення доступності у споруджувані будинки. Щодо пляжів, то виникають труднощі з місцями, які обладнані місцевою владою для людей з інвалідністю - їх часто-густо займають здорові відпочивальники. І якщо на новому інклюзивному пляжі за цим стежить спеціальний співробітник, то в інших місцях маломобільним громадянам доводиться відстоювати свої права самотужки. 

Нагадаємо, Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю», який набрав чинності 5 серпня 2021 року. Про це повідомила пресслужба Одеського прикордонного загону. 

Одесити створили онлайн-карту Provodnik online - це проєкт, завдяки якому люди з інвалідністю, батьки з маленькими дітьми, літні люди зможуть будувати собі доступні маршрути, відзначати на карті не інклюзивні локації і навіть звертатися до міської влади.

Поділитися