11 травня 2021 р. 17:28

Майно «Одеського нафтопереробного заводу» передали в управління держагентству

Майно «Одеського нафтопереробного заводу» передали в управління держагентству

Київський районний суд Одеси частково задовільнив клопотання про передачу в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів майно, що належить ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» і ТОВ «Енергія і газ Україна».

Про це повідомили у пресслужбі Київського райсуду.

Йдеться про нерухоме майно, рухоме майно та земельні ділянки, які розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Шкодова гора, 1 та вул. Шкодова гора, 1/1, крім житлових квартир.

За версією слідства, у період з початку 2012 року по лютий 2014 року підозрювані організували придбання нафтопродуктів на світовому ринку від імені офшорних компаній у підприємств виробників та постачальників з різних країн світу, а також їх ввезення на територію України автомобільним, залізничним та морським транспортом від імені фіктивних підприємств.

При цьому підозрювані організували виготовлення невстановленими особами завідомо підроблених первинних бухгалтерських та фінансово-господарських документів, а саме: договорів, угод, контрактів, додаткових угод, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт, податкових накладних, товарно-транспортних накладних тощо.

В результаті вказаних дій державі спричинені збитки у вигляді не сплати митних платежів на суму понад 2,6 млрд гривень.

Нагадаємо, раніше Кропивницький апеляційний суд скасував рішення про спеціальну конфіскацію майнового комплексу «Одеського нафтопереробного заводу». 

У квітні 2019 року Верховний суд України скасував постанову про закриття апеляційного провадження у справі про передачу державі нерухомого майна, яке належало ПАТ Одеський нафтопереробний завод.

У червні 2018 року Одеський нафтопереробний завод перейшов в державну власність.

У травні того ж року Окружний адмінсуд Києва залишив в силі розпорядження Кабінету міністрів України від 13 вересня 2017 року про передачу майнових комплексів ПАТ «Одеський НПЗ» і ТОВ «Енергія і газ України» в управління Фонду державного майна України.

У липні 2017 року Суворовський суд Одеси повернув ВАТ «Одеський нафтопереробний завод» і ТОВ «Енергія і газ Україна» у власність держави.

До того прокуратура Одеської області спільно з Управлінням Служби безпеки в області та органами Національної поліції в ході розслідування угод з нафтопродуктами повідомили про викриття злочинної схеми, за якою планувалося збереження майна «ОНПЗ» за головним фігурантом справи - Сергієм Курченко і його спільниками.

Поділитися