24 червня 2021 р. 19:13

Лише третина одного відсотку української молоді бачить себе в науці

Лише третина одного відсотку української молоді бачить себе в науці

Попри те, що 31% учасник зовнішнього незалежного тестування цьогоріч не склали тест з математики, більшість абітурієнтів та студентів планують працювати у сфері роздрібної торгівлі, продажів та закупок та очікують зарплату на рівні 5-10 тисяч гривень. 

Такі висновки зробили аналітику сервісу OLX Робота.

За даними опитування аналітиків, найменше українська молодь планує свою кар’єру в науковій галузі, авіації та військовій справі. Батьки ж переважно бачать майбутнє своїх дітей у високооплачуваному IT та вважають 10-15 тисяч гривень оптимальною зарплатою для першої роботи. 

Найменше українська молодь бачить себе в науці — лише 0,33% опитаних; в авіації, військовій справі — по 0,58% респондентів. 

Найпопулярніші 5 сфер серед молоді виглядають так:

  • торгівля та продажі — 18%;
  • бари / ресторани / кафе — 17%;
  • ІТ / телеком / комп'ютери — 11%;
  • маркетинг / реклама / дизайн / SMM — 10%;
  • будівництво — 6%.

Водночас батьки, серед яких більшість віком 40-55 років, не бачать своїх дітей у робітничих спеціальностях, а виключно "білими комірцями".

Найпопулярніші 5 сфер для молоді з позиції батьків виглядають так:
ІТ / телеком / комп'ютери — 19%;
Медицина / фармація — 8%;
Юриспруденція та бухгалтерія — 8%;
Маркетинг / реклама / дизайн / SMM — 6%;
Культура та мистецтво — 6%.

Цікаво, що 42% батьків все ще активно долучаються до процесу вибору спеціальності абітурієнта, а 39% дозволяють дитині обрати фах самостійно. Ключовим фактором стає інтерес до роботи, оплата праці та затребуваність професії. 

До речі, кожний п’ятий дорослий вважає, що для першої роботи її дитини буде оптимальною зарплата у 20 тис. грн/місяць та більше. Така ж кількість вважає прийнятною 15-20 тис. грн. Однак на думку більшості батьків — 55% — хорошою оплатою для старту буде сума від 5 до 15 тис. грн на місяць. 

Нагадаємо, українці, які планують провести літо не вдома, найбільше цікавляться орендою будинків під Києвом та Одесою, тож оренда такої нерухомості цього літа біля цих міст найдорожча в країні. 

Найдешевші квартири цього літа пропонують на Закарпатті, у Береговому (300 грн/доба), а будинки — в Очакові на Миколаївщині (180 грн/доба), однак найбільше українці хочуть орендувати подобове житло поблизу моря — в одеській Аркадії. 

Мешканці українських мільйонників оцінили свої міста на трійку, але Львів виділився найбільшою середньою оцінкою. Дніпрян турбує забрудненість міста та страх пізно повертатися додому, а одеситів — ситуація з дорогами — ці міста отримали найнижчі оцінки за критеріями чистоти, безпеки та транспорту.

Поділитися