26 липня 2021 р. 21:36

ЛГБТ-військовий з Одещини публічно зізнався у своїй сексуальній орієнтації

ЛГБТ-військовий з Одещини публічно зізнався у своїй сексуальній орієнтації

Статтю про ЛГБТ-військових опубліковала "Українська правда".

В публікації, зокрема, йдеться про уродженця Білгород-Дністровського району Одеської області Сергія Афанасьєва. Йому 23 роки. Вже 2,5 роки він служить у розвідувальному батальйоні. Публічний камінг-аут зробив на початку червня 2021-го, у закритій Фейсбук-спільноті для ЛГБТ-військових і їхніх союзників.

Дитинство його пройшло у селі, у постійній праці. Сергій згадує, як йому подобалось ходити до церкви. І досі вважає себе віруючим, але зараз не ходить в храми. 

У 12-13 років до Сергія прийшло розуміння, що хлопці йому подобаються більше, ніж дівчата. Точніше, так: що хлопці подобаються, а дівчата в цьому плані взагалі не подобаються. І це Афанасьєва дуже злякало.

Спочатку навіть вважав, що він хворий.

На перше побачення Сергій пішов через чат геїв у соцмережі. А увагу до чоловіків почав проявляти вже після 17 років, як приїхав вчитися в Одесу, в училище рибної промисловості.

Згодом став зустрічатись з хлопцем, а за три місяці той сказав, що їде в АТО. Потім Діма - так його звали - зник. Зрештою Сергій дізнався, що той загинув... Однак згодом випадково побачив його в Одесі.

"От такі от в мене були невдалі перші стосунки", - каже Сергій.

Потім Афанасьєв відслужив строкову службу, підписав контракт. Спочатку два місяці був у навчальному центрі "Десна" на Чернігівщині. Потім – розвідбат на Житомирщині, де служить і зараз.

Півроку Сергій проводить на Житомирщині, півроку на Донеччині. Зараз саме на фронті, спостерігає за ворогом. Певний час був на передовій, але участі в бойових діях не брав.  

Батьки про його сексуальну орієнтацію дізналися випадково: Афанасьєв - йому тоді було 17 років - одного разу довго говорив з хлопцем телефоном, і це почула мама. Сергій сказав, що балакав з дівчиною, але згодом зізнався. Мати була в ступорі. Потім була важка розмова з обома батьками...

Цієї теми родина більш не торкалася, аж допоки Сергій не зробив публічний камінг-аут – у вже згаданій ЛГБТ-спільноті у Фейсбуці. Здійнявся галас, і з мамою Афанасьєв більше не спілкується.

Щодо служби, Сергію врешті-решт набридло щось приховувати. Щоправда, спочатку зізнався одному товаришеві під впливом алкоголю. А той відреагував на диво нейтрально: "Ти все одно залишаєшся таким, як був, на нашу дружбу твоя орієнтація не вплине".  

Дізнався згодом і весь підрозділ. Командир роти теж усе знає, Сергій сам йому розповів. Почув: мовляв, це твоє життя, що хочеш, те і роби, на службу це не впливає, служиш ти нормально. 

Сергій Афанасьєв знає тільки про п'ять ЛГБТ-військових, але впевнений, що їх набагато більше. Військові, як і, власне, всі інші, бояться відкриватись – суспільство в Україні гомофобне, вважає він.

"Якщо мама читатиме цей текст, я хочу їй сказати, що хочу порозумітись. Усе нормально, я залишився таким, як був. Нічого не змінилось. Я просто перестав обманювати".

Нагадаємо, в Одесі невідомі обклеїли листівками гомофобного змісту офіс ГО «Асоціація ЛГБТ «Ліга».

Про черговий напад на ЛГБТ-спільноту повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Колишнього голову Одеської обладміністрації Михеїла Саакашвілі звинуватили в організації ЛГБТ-маршу в Тбілісі. Під час засідання грузинського уряду його голова заявив, що відбулася «чергова невдала спроба змови проти держави».

Еспертки проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики» разом з пресцентром Paritet запустили чергову хвиля гендерного моніторингу медіа 24 областей України. ІзбірКом визнали найбільш гендерночутливим виданням Одещини в червні.

Поділитися