02 вересня 2021 р. 19:00

Колишнього капітана порту «Південний» підозрюють у службовій недбалості через аварію Delfi

Колишнього капітана порту «Південний» підозрюють у службовій недбалості через аварію Delfi

Прокурори Приморської окружної прокуратури повідомили про підозру колишньому капітану порту «Південний» у службовій недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки охоронюваним законом правам та державним інтересам.

Відповідну інформацію оприлюднили в прокуратурі. 

За даними слідства, колишній капітан порту «Південний» з 2 по 22 листопада 2019 року не вжив необхідних, достатніх та передбачених законом заходів та належним чином не оцінив загрозу виникнення надзвичайної ситуації у вигляді дрейфу неконтрольованого технічно несправного судна Delfi, яке без необхідних документів та з меншою за необхідну кількістю екіпажу перетнуло державний кордон України в зоні його відповідальності.

Внаслідок таких дій 22 листопада 2019 року вантажний танкер, перебуваючи у Чорному морі в акваторії порту «Південний», в умовах шторму був зірваний з якоря та, дрейфуючи, сів на мілину поблизу одеського пляжу «Дельфін», де стався витік нафтопродуктів.

Через неналежне виконання капітаном своїх службових обов’язків, через несумлінне ставлення до них розмір заподіяних збитків ДП «Адміністрація морських портів України» за період проведення аварійно-рятувальних робіт по локалізації та ліквідації аварії, в тому числі розливу нафтопродуктів і забруднюючих речовин з судна Delfi, становить понад 7 мільйонів гривень.

У липні Південно-західний апеляційний господарський суд Одеси 20 липня розглянув скаргу на рішення Господарського суду Одеської області про визнання танкера Delfi власністю Держави Україна і прийняв рішення - закрити провадження, ініційоване компанією Mister Drake PC, яка вважала передачу судна Кабміну України незаконною.

Також Господарський суд Одеської області відкрив провадження у справі до судновласника Delfi про відшкодування збитків у розмірі більш ніж 7 мільйонів гривень.

Прокуратура Одеської області розслідує можливу провину посадових осіб капітанії Одеського морського торговельного порту у аварії бункерувальника Delfi на одеському пляжі. 

Судно лежало біля берега з листопада 2019 по вересень 2020 року. В суді зараз слухається кілька справ з приводу цього інциденту, в тому числі про компенсацію за шкоду, нанесену довкіллю.

Раніше Господарський суд Одеської області задовольнив позов Держави Україна в особі Кабміну до компанії Mister Drake PC про визнання права власності на танкер-бункерувальник Delfi, наслідки аварії якого біля узбережжя Одеси компанія не зуміла своєчасно ліквідувати. 

Ще раніше Господарський суд Одеської області задовольнив позов Адміністрації морських портів України до компанії Mister Drake PC про стягнення 2 мільйонів 743,8 тисяч гривень. 

У лютому Господарський суд Одеської області призначив до розгляду по суті справу за позовом Адміністрації морських портів України до судновласника танкера Delfi.   

Раніше пресслужба Господарського суду Одеської області повідомила про початок розгляду справи за позовом Кабінету Міністрів України до компанії Mister Drake PC про визнання права власності на танкер-бункерувальник Delfi. 

У грудні 2020 року суд відновив провадження у справі до судновласника Delfi.

В листопаді мер Одеси Геннадій Труханов відзначив почесними міськими нагородами одеситів, які брали участь у ліквідації наслідків аварії танкеру Delfi.  

Судно Delfi, яке сіло на мілину поблизу одеського пляжу ще 22 листопада 2019 року, 10 вересня 2020 року нарешті вдалось транспортувати у напрямку міста Чорноморськ. 

Загальна сума збитків внаслідок витікання забруднюючих речовин з танкеру Delfi, що до 10 вересня знаходився на хвилеломі пляжу в Одесі, складає 16,3 тисячі доларів США, тобто близько 453 тисяч гривень. 

Танкер Delfi, що 293 дні пролежав на хвилеломі пляжу «Дельфін» в Одесі, вранці 10 вересня відбуксирували в порт Чорноморська.

Господарський суд Одеської області наклав арешт на майно компанії-судновласника Mister Drake PC - танкер Delfi, який знаходився на пляжі «Дельфін». 

В серпні Господарський суд Одеської області відмовив Адміністрації морських портів України в клопотанні про арешт танкеру Delfi та стягнення з судновласника 2 мільйони 355 тисяч гривень.

Компанія-судновласник танкеру Delfi звернулася до суду з клопотанням про заборону Адміністрації морських портів вчиняти будь-які дії з судном. 

Поділитися