29 грудня 2021 р. 22:03

Ізмаїльський прокурор шпигував за колегами

Ізмаїльський прокурор шпигував за колегами

Прокурор Ізмаїльської окружної прокуратури Одеської області отримав стягнення за дисциплінарну провину - з 1 березня 2020 року по 1 березня 2021 року він 196 разів без відповідного дозволу входив до поштової системи Group Wise, використовуючи логін начальника відділу кадрової роботи та державної служби обласної прокуратури. 

А ще 230 разів він входив у Group Wise під логіном «Бухгалтерія», так само не маючи на те відповідного дозволу, повідомляє "Судово-юридична газета" .

Нюанс полягає в тому, що Group Wise використовується прокуратурою Одеської області як корпоративний сервіс і доступ до поштових скриньок, що є в сервісі, здійснюється строго за індивідуальними логінами і паролями.

На думку автора скарги – керівника Одеської обласної прокуратури, здійснивши несанкціонований доступ у Group Wise, чоловік припустився порушення норм закону "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах", а також порушення низки норм Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів.

При цьому, як було встановлено надалі, будь-які логіни та паролі від поштових скриньок для доступу Group Wise прокурору-шпигуну спеціально не передавалися.

Крім того, за фактами систематичного несанкціонованого доступу до Group Wise, у березні 2021 року було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 362 (Несанкціонований перехоплення чи копіювання інформації комп'ютерних мереж, що призвело до витоку інформації) КК.

Під час наступного обшуку у прокурора було вилучено комп'ютер, на якому було виявлено хоч і віддалені, але все ж таки реальні документи відділу кадрової роботи Одеської обласної прокуратури, місцевих прокуратур, а також бухгалтерські документи обласної прокуратури.

На свій захист він пояснив, що інтерес до його персони виникла після того, як в одному з Telegram-каналів невідомий опублікував кадрову документацію Одеської прокуратури.

Втім, прокурор зазначив, що до поширення цієї інформації він не причетний і до її витоку не має відношення. А виявлена ​​на його комп'ютері інформація не секретна.

Численні випадки несанкціонованого доступу до поштових скриньок прокурорів у Group Wise пояснив тим, що при впровадженні цієї електронної системи в органах прокуратури користувачі отримали паролі з цифрою «1» як первинний пароль, але потім не змінили їх на складніші паролі. Внаслідок цього доступ до поштових скриньок прокурорів не становив великої складності.

Свої дії щодо доступу до поштових скриньок інших прокурорів він також пояснив тим, що це було просто «цікаво», а якісь можливі корисливі мотиви у своїх діях прокурор спростував.

Вивчивши доводи сторін, дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що хоча прокурор справді мав несанкціонований доступ до Group Wise, проте немає підстав вважати, що саме цей прокурор поширив службову інформацію одеської прокуратури в Telegram.

У результаті прокурор отримав дисциплінарне стягнення у вигляді заборони терміном на один рік на переведення до прокуратури вищого рівня або призначення на вищу посаду в прокуратурі того ж рівня.

Нагадаємо, правоохоронці розпочали кілька кримінальних проваджень через суперечки родичів померлого минулого року бізнесмена та політика Вадима Чорного.

Вищий антикорупційний суд продовжив до 24 лютого строк дії обов'язків, покладених на бізнесмена Вадима Альперіна, якого Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у створенні злочинної організації з метою зловживань на митниці.

Поділитися