19 серпня 2021 р. 17:30

Історико-топонімічна комісія відклала питання про зворотне перейменування декомунізованних Саакашвілі вулиць

Історико-топонімічна комісія відклала питання про зворотне перейменування декомунізованних Саакашвілі вулиць

Історико-топономічна комісія при виконавчому комітеті Одеської міської ради відтермінувала розгляд питання про повернення назв вулицям, які перейменували в рамках декомунізації за наказом Міхєіла Саакашвілі, коли той був головою Одеської обласної державної адміністрації. 

Відповідне рішення члени комісії ухвалили на засіданні 19 серпня.

Зокрема йдеться про вулиці Леонтовича, Бориса Жолкова, Аркаса, які до того носили імена літературного критика Бєлінського, революціонерів Гончарова й Обнорського. На засіданні комісії зазначили, що від дати перейменування сплинули п'ять років, тож люди вже звикли до декомунізованих назв. Відповідно зворотне перейменування призведе до плутанини. 

Як зазначив депутат міської ради Олег Бриндак, Міхєіл Саакашвілі перейменував вулиці згідно із законом, проте із вулицею Бєлінського, наприклад, виникла плутанина. Письменника переплутали із чекистом. 

Після короткої дискусії комісія вирішила, що розгляд цього питання наразі не на часі. 

Нагадаємо, Одеський окружний адміністративний суд 20 розпочав розгляд позову Одеської територіальної організації політичної партії "Європейська Солідарність" до виконавчого комітету Одеської міської ради та міського голови Геннадія Труханова.

В лютому одеський муніципалітет обіцяв врахувати пропозиції, надані містянами під час електронного голосування та онлайн-слухань щодо повернення старих назв проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі.

В мерії зазначили, що 4 лютого завершилося обговорення цього питання у формі електронної консультації на платформі «Соціально активний громадянин».

Громадські слухання з приводу зміни назв проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі, які організував муніципалітет, завершилися нічим.

Одеський міський голова Геннадій Труханов підписав розпорядження про внесення змін до свого розпорядження від 14 вересня 2020 року «Про скликання громадських слухань щодо обговорення питань про повернення деяким об’єктам топоніміки у місті Одесі попередніх назв». 

Проспект Небесної Сотні, за планами мерії, знову має називатися проспектом Маршала Жукова, а вулиця Інглезі - 25-ї Чапаєвської Дивізії.

В 2016 році мерія робила спроби скасувати перейменування вулиць.  Але згодом оголосила громадські слухання з обговорення проєкту рішення Одеської міськради про перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території міста Одеси такими, що не відбулися.

Раніше громадські слухання щодо перейменування топонімічних об'єктів міста Одеси, ініційовані муніципалітетом, 26 серпня, були зірвані.

Поділитися