10 лютого 2021 р. 08:58

Фонд держмайна Рівненщини відсудив в одеського підприємства будиночки біля моря

Фонд держмайна Рівненщини відсудив в одеського підприємства будиночки біля моря

Верховний суд України в складі колегії суддів Касаційного господарського суду 13 січня цього року відмовив ПАТ «Одеський завод гумово-технічних виробів» у відкриті касаційного провадження у суперечці із Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях через 11 будиночків відпочинку. 

Як йдеться в ухвалі суду, одеський завод намагався оскаржити рішення Південно-західного апеляційного господарського суду, який став на сторону регіонального відділення. 

А почалась ця історія ще за радянських часів, коли, у 1986 році, два державних підприємства - «Одеський завод гумово-технічних виробів» та «Острозький шиноремонтний завод» вирішили разом побудувати будиночки на території водноспортивної станції відпочинку на Миколаївській дорозі, 140 в Одесі. 

Рівненське підприємство виконало угоду та побудувало за свій кошт 13 двокімнатних будиночків дачного типу: два - цегляні та 11 - дерев’яних на території одеського заводу. При цьому ці будинки були власністю рівнян за угодою. 

Проте, СРСР розпався, а під час приватизації новий власник не мав змоги придбати об'єкти соціальної сфери, бо це було заборонено, тож будиночки вже відкритого акціонерного товариства «Острозький шиноремонтний завод» залишилися у державній власності на території вже також приватизованого «Одеського заводу гумово-технічних виробів».

Приватизація рівненського продовжувалася з 1995 по 1997 роки, а з травня 2000 року рівненський ФДМУ вперше перевірив майно острозького заводу, що залишилося державним, та дізнався, що будиночки експлуатуються за призначенням.

Фонд розпочав переписку з одеським підприємством щодо подальшої долі вказаного майна, однак вона виявилась безрезультативною, тож у 2018 році рівняни вирішили звернутися до суду. На той час будиночків залишилося 11 - у 2011 році недорахувалися двох, тож їх списали. 

Справа в тому, що «Одеський завод гумово-технічних виробів» ще у 2005 році виготовив технічні паспорти на вказані будинки і коли у 2013 році рівненське підприємство збанкротувало, почав заперечувати, що ці будиночки взагалі державні. 

У 2017 році змінився начальник Регіонального відділення, ним став Кирило Бережний, який і розпочав судитися.

Перша інстанція - Господарський суд Одеської області стала на сторону одеситів. Суд 30 червня 2020 року вирішив відмовити Регіональному відділенню у задоволенні позову.

Проте, рівняни не здалися та пішли до Південно-західного апеляційного господарського суду.  

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд став на бік забудовника Миколи Савельєва, будинок якого на вулиці Рішельєвська, 41 підріс, доки управління будівельно-архітектурного контролю міської ради в суді вимагало відмінити дозвільні документи. 

Кіберфахівці Служби безпеки України спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції викрили в Одесі посадовців кількох державних установ і міськради

Колегія Верховного суду України відхилила вимоги депутатів колишньої Арцизької районної ради до Верховної Ради України щодо збереження Арцизького району як адміністративної одиниці

Поділитися