27 травня 2021 р. 16:10

Електричним самокатам остаточно заборонять їздити Трасою здоров'я

Електричним самокатам остаточно заборонять їздити Трасою здоров'я

Виконавчий комітет Одеської міської ради проголосував за розробку схеми зонування пересування містом за допомогою електричних самокатів. 

Як зазначив під час засідання міський голова Одеси Геннадій Труханов, ідея в тому, щоб обмежити швидкість такого транспорту дистанційно, коли вони потрапляють до пішохідних зон, які саме й має організувати муніципалітет. 

Наприклад, пропонується взагалі обмежити швидкість самокатів 20 кілометрами на годину та 10-15 кілометрами у пішохідних зонах. 

За словами депутата міської ради Петра Обухова, саме швидкість є основною проблемою самокатів через те, що користувач легко знімає існуючі обмеження швидкості, тож розганяється до 25 кілометрів на годину без суттєвого досвіду пересування таким транспортом. 

Автори законопроєкту №3023, за словами депутата, обіцяють пришвидшити його ухвалення. На сьогодні основні суперечки полягають в тому, що народні обранці не можуть домовитись чи можна електросамокатам їздити тротуарами, чи ні. 

Окрім того, виконком погодився із забороною електричному транспорту взагалі пересуватись Трасою здоров'я вздовж узбережжя Одеси. 

Раніше комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила, що одеський муніципалітет має звернутись до Верховної Ради України щодо необхідності врегулювання питання використання самокатів та внесення даного транспортного засобу до Правил дорожнього руху.    

Зростаюча кількість електричних засобів пересування, самокатів, мопедів тощо почало турбувати одеський муніципалітет, тож наразі в місті розробляють дорожню карту пересування такого транспорту містом з урахуванням нових послуг із прокату самокатів.

Зазначимо, у вересні 2020 року парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт № 3023, який передбачає введення нової категорії учасників дорожнього руху.

Нові правила для власників електротранспорту за новим законопроєктом передбачають:

  • користуватися виключно справним транспортним засобом;
  • рухатися із загальним потоком інших транспортних засобів;
  • якщо дозволяє можливість, обладнати електротранспорт звуковим сигналом і світловідбивачами;
  • не використовувати засоби зв'язку під час руху;
  • не перевозити пасажирів, якщо цього не передбачає конструкція транспортного засобу;
  • в темний час доби використовувати ліхтар або фару, обладнати одяг світловідбивними елементами;
  • не управляти електротранспортом в нетверезому стані або під впливом препаратів, що знижують увагу.

При порушенні перерахованих вище правил, водій буде зобов'язаний понести відповідальність і оплатити штраф у розмірі 85 гривень.

Поділитися