17 квітня 2021 р. 20:05

Два факультети одеських вишів потрапили у рейтинг 100 найкращих країни

Два факультети одеських вишів потрапили у рейтинг 100 найкращих країни

Forbes склав рейтинг 100 найкращих факультетів України. У нього потрапили факультети двох одеських ВНЗ.

До нього увійшли по 10 найкращих факультетів у кожному з 10 популярних напрямів. Поза межами дослідження лишилися сфери з невеликою кількістю студентів та невисокими вступними балами, а також ті, у яких немає достатньої кількості факультетів із прийнятною якістю освіти. Найкращі заклади бізнес‑освіти подано окремим списком.

90% найкращих факультетів розташовані в Києві, Львові та Харкові, 95% є частиною державних університетів. Але ситуація змінюється. Вступний бал до найкращих приватних ЗВО вищий, ніж до більшості державних. А у березні «Метінвест» оголосив про відкриття у 2022 році першого у країні приватного політехнічного університету – у Маріуполі.

Оцінка найкращих факультетів України сформована з чотирьох складових:

Середній бал ЗНО (35%) Максимальний бал за цим показником дістали факультети, на яких середній бал вступників за бюджетним замовленням склав 190 балів і вище, а на контрактній основі – 180 балів і вище. 0 балів відповідає середнім балам 150 і нижче на бюджет та 110 і нижче – на контракт.

Рейтинг університету (25%) У цій графі враховані оцінки університету за міжнародними та національними рейтингами, кількість публікацій, кількість цитувань та індекс Гірша (показник наукової продуктивності та впливу).

Інфраструктура (15%) У рамках цього показника оцінені місця розташування факультетів, стан їхніх будівель, матеріально‑технічна база та кампуси, а також декани факультетів (науковий ступінь, вчене звання, публічні повідомлення про недоброчесність).

Експертна оцінка (25%) 48 опитаних Forbes експертів визначили десяток найкращих факультетів у своїх сферах.

Нагадаємо, що педагогічних працівників, які цього року братимуть участь у проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, у МОЗ планують вакцинувати препаратом CoronaVac від китайського виробника Sinovak.

10 квітня у пробному зовнішньому незалежному оцінюванні взяли участь 7 тис. 851 особа, тобто 92% від кількості зареєстрованих.

Окрім того, парламент дозволив учням 11 класів не проходити державну підсумкову атестацію. Ініціатива покликана мінімізувати ризики захворювання на COVID-19 під час оцінювання результатів навчання учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти. 

Реєстрація на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року розпочалася 1 лютого 2021 року.

Поділитися