28 вересня 2021 р. 18:12

До Одеси вперше за два роки прибув міжнародний круїзний лайнер

До Одеси вперше за два роки прибув міжнародний круїзний лайнер

Одеський порт 28 вересня урочисто вітав музикою духового оркестру швартування біля причалу морського вокзалу пасажирського теплоходу Sea Dream II.

Лайнер здійснює круїз між портами Середземного і Чорного морів зі стартом у грецьких Атенах, повідомила пресслужба порту.. Попередній порт заходу перед Одесою – румунська Констанца.

Завтра по обіді за графіком теплохід має знятись на перехід до болгарської Варни. В даний момент на борту теплоход Sea Dream II подорожують близько 60 туристів, головним чином громадяни США і Канади

Напередодні заходу першого з початку пандемії круїзного судна, адміністрація Одеського порту спільно з ДУ «Лабораторний центр МОЗ України на водному транспорті» розробила і впровадила оперативний «План заходів щодо епідемічної безпеки під час обслуговування круїзних пасажирських суден». Вказаний документ враховує рекомендації ВООЗ, ІМО та опублікованих європейських стандартів охорони здоров'я, введених для забезпечення безпеки пасажирів і членів екіпажів пасажирських лайнерів від зараження коронавірусом Covid-19.

"Пасажирський лайнер, який сьогодні завітав у порт, відноситься до класу мега-яхт і до того ж заповнений туристами на 50 відсотків. Таким чином, відносно невелика кількість туристів полегшує нам відпрацювання алгоритму заходів, пов’язаних з виконанням протоколу обслуговування круїзного судна в умовах пандемії. Готуючись до прийому Sea Dream II, ми провели розширену нараду за участю представників міської ради, компанії-туроператора, агентуючої компанії, співробітників митної та прикордонної служб. Після швартування лайнера в порту туристи зійшли на берег і перейшли на посадку до екскурсійних автобусів через коридор, влаштований за допомогою тенсаторів. Встановлені на причалі таблички буквально на кожному кроці нагадують гостям про необхідність дотримання маскового режиму, безпечної дистанції та режиму дезінфекції рук", - зазначив начальник Одеської філії ДП «Адміністрація морських портів України» Максим Лапай.

Візити пасажирських суден під іноземним прапором до Одеського порту були припинені у 2016 році у зв’язку з погіршенням безпекової ситуації в Чорноморському регіоні. Пауза протяжністю у п’ять років була порушена лише двічі: 14 червня 2017 року порт відвідав невеликий експедиційний лайнер ISLAND SKY зі 104 туристами на борту, а 30 жовтня 2019 року вид на морський вокзал Одеси прикрашав теплохід AMERA (750 туристів).

Нагадаємо, Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився щодо проведення 48 традиційного туристичного переходу «100 кілометрів за 24 години Поясом Слави» та велосипедного ралі «100 кілометрів за 10 годин Поясом Слави».

Державне агентство розвитку туризму має намір виділити 2 млн гривень на безкоштовні ознайомчі тури для іноземних ЗМІ та іноземних лідерів думок. 

Одеська обласна державна адміністрація на чолі з Сергієм Гриневецьким виступила з ініціативою про перенесення початку навчального року на 20 днів від 1 вересня. Такий крок ОДА пропонувала задля того, щоб отримати більше прибутку від туризму. Як стверджував директор департаменту економічної політики та стратегічного планування ОДА Дмитро Радулов, через те, що клімат змінюється, туристи здебільшого віддають перевагу відпочинку в Одеській області саме у вересні.    

Поділитися