05 жовтня 2021 р. 12:03

До Одеси прийшов криголам James Clark Ross, куплений Україною у Великої Британії

До Одеси прийшов криголам James Clark Ross, куплений Україною у Великої Британії

Український криголам James Clark Ross, придбаний у Великої Британії, прибув до Одеси, згідно з даними сервісу Мarinetraffic.

Станом на 10:30 5 жовтня, судно вже зайшло в порт і пришвартувалося до причалу.

Протягом останніх 30 років криголам James Clark Ross виконував роль світової дослідницької платформи для біологічних, океанографічних та геофізичних досліджень.

Збудований компанією Swan Hunter Shipbuilders в Волсенді (Великобританія) та урочисто спущений на воду її Величністю Королевою Єлизаветою ІІ 1990 року, James Clark Ross взяв участь у першому міжнародному дослідженні щодо оцінки запасів криля в атлантичній частині Південного океану. Отримані дані до цього часу використовуються в моделях оцінки криля.

На судні також застосовувалися різноманітні технології відбору донних відкладів в таких місцях, де це раніше було неможливо. А дослідження поверхні в Арктиці на James Clark Ross дало нові дані щодо масштабу та впливу зміни клімату на цей полярний регіон, де довкілля змінюється найшвидше на планеті.

Нагадаємо, британські тральщики Ramsy та Blyth виведені з бойового складу Королівського військово-морського флоту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, згодом їх передадуть Україні.

Посилення ВМС України за допомогою Великої Британії відбувається завдяки меморандуму, що був підписаний в Одесі 21 червня. 

Під час робочої поїздки на Одещину Президент України Володимир Зеленський взяв участь в заходах з нагоди Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України, які відбулися на Одеському морському вокзалі. Про це поінформував офіційний сайт Глави держави.

Поділитися