23 листопада 2021 р. 13:25

До Одеси прибули два нових патрульних катери Island

До Одеси прибули два нових патрульних катери Island

Судно "Ocean Grand" з міста Балтімор, штат Меріленд, США привіз до Одеси два катери типу Island, які отримали назви «Фастів» та «Суми».

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства оборони України.

Катери прибули до Одеського морського торгівельного порту. Після проходження митного контролю, розвантаження, відбуксирування до місць базування почнеться підготовка до експлуатації після тривалого транспортування.

"Ми вдячні американським партнерам за багаторічну незмінну підтримку надану Україні. Ми високо цінуємо вклад Сполучених Штатів Америки задля стримування збройної агресії Російської Федерації проти України. Надаючи допомогу у захисті суверенітету і територіальної цілісності України, США на чолі консолідованої світової спільноти захищає демократичні цінності та трансатлантичну безпеку", – зазначив командувач Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа

Вже незабаром на катерах "Фастів" та "Суми" буде піднято Військово-морський прапор України та під командуванням українських екіпажів вони розпочнуть свій бойовий шлях по забезпеченню морської безпеки в акваторіях Чорного та Азовського морів. 

Нещодавно, на верфі Берегової охорони США відбувся черговий випуск українських моряків, які пройшли шести тижневий спеціальний курс додаткової підготовки для служби на Island.

Передача катерів відбулася в рамках матеріально-технічної допомоги Сполучених Штатів Америки Україні, яка триває з 2014 року та є внеском американського суспільства у зміцнення морської безпеки нашої країни. Отримання патрульних катерів іноземного виробництва надає змогу українським ВМС підвищити рівень взаємосумісності з флотами держав-членів та партнерів НАТО.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року два патрульні катери типу Island – «Слов'янськ» та «Старобільськ» – прибули до порту Одеси на борту суховантажного судна Ocean Freedom.

Поділитися