17 вересня 2021 р. 17:30

Студентка одеського вишу розкаялася за булінг односелиці

Студентка одеського вишу розкаялася за булінг односелиці

Дівчина, яку судили за булінг та побиття односелиці покаялася, тож її звільнили від покарання за нанесення умисних легких тілесних ушкоджень.

Як повідомив член правління ГО «Прожектор», керівник проєкту «Human Rights Clinic» Віталій Матвєєв, історія почалася наприкінці вересня 2019 року.

Дівчата в день зіткнення гуляли кожна своєю компанією та зустрілися на задньому дворі селищної школи. Між дівчатами виникла суперечка, яка переросла в бійку. 

Одній з учасниць конфлікту дісталося більше за інших. Якщо раніше однолітки її просто дещо недолюблювали, то на цей раз тривалі неприязні відносини мали більш серйозні наслідки.

Одна з нападниць взяла дівчину за волосся та потягнула так сильно, що та впала на асфальт. Після цього інша неприятелька двічі вдарила ногою по голові потерпілу. Решта підлітків спостерігала за бійкою та фільмувала на мобільні… Потерпіла повернулася додому у сінцях, саднах і з розбитою губою.

Жертва булінгу звернулася до суду, а за супроводом у тривалому процесі – до адвоката Віталія Матвєєва, який керує проєктом «Human Rights Clinic» при ГО «Прожектор». В ході досудового розслідування були встановлені учасники конфлікту та ступень їхньої залученості. Ступень тяжкості тілесних ушкоджень, які отримала потерпіла, були визнані як незначні скороминущі наслідки, що дозволило кваліфікувати злочин за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України «Умисне легке тілесне ушкодження». 

«Судовий розгляд тривав понад півтора року, і нарешті справа дійшла до суду. Нападниця визнала свою провину та щиро розкаялася, тим самим ми погодилися звільнити її від відповідальності на підставі статті 45 Кримінального кодексу України та надати їй можливість виправитися», - пояснив Віталій Матвєєв. 

Стаття 45 Кримінального кодекса передбачає, що особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Нагадаємо, Одеський міський голова Геннадій Труханов втретє поспіль підписав розпорядження про проведення міського конкурсу аматорських соціальних відеороликів «STOP булінг» у 2021 році.

У 2019 році під час нагородження переможців конкурсу міський голова намагався пожартувати проте невдало. Тоді під час аппаратного засідання 2 грудня, мер запропонував ідею створення конкурсу відеороликів «Стоп депутатському ідіотизму». Того року конкурс «STOP булінг» проводився вперше.

Нагадаємо, у квітні 2020 року обласна комісія, яка була створена при Департаменті освіти для перевірки ситуації в Ізмаїлі, за результатами своєї роботи рекомендувала міському голові Андрію Абрамченко притягнути до дисциплінарної відповідальності начальницю міського відділу освіти Жанну Волканецьку, а так само посилити контроль за її відомством.

Скандал за участю вчительки Жанни Мунтян загальноосвітньої школи №11 в Ізмаїлі виник в кінці лютого 2020 року, коли кілька дітей 9-А класу, в якому вона була класним керівником, поскаржилися на те, що стосовно їх вчителька застосувала булінг (образливо висловлювалася, висміювала в присутності інших, залякувала).

Поділитися