28 листопада 2021 р. 20:12

Держбюро розслідувань перевірить дії журналіста, що посварився із Зеленським

Держбюро розслідувань перевірить дії журналіста, що посварився із Зеленським

Державне бюро розслідувань повідомило про відкриття кримінального провадження щодо дій київського журналіста, редактора видання "Цензор.нет" Юрія Бутусова. Про це повідомив сайт ДБР.

За даними відомства, 28 листопада 2021 року журналіст виклав відео, де він здійснює постріли з «Гаубиці Д-20» калібром 152 мм. Він супроводжує свій постріл словами: «по окупантах вогонь». "Пізніше Бутусов дописав, що відео було знято дуже давно, і з тренувань, але оприлюднення подібних матеріалів завдає шкоду інформаційній безпеці Української держави та дозволяє представникам держави-агресора посилювати тиск на Україну", - повідомило Державне бюро розслідувань. 

Усі обставини публікації та запису відео пострілу з гармати, яке виклав Юрій Бутусов, будуть перевірені. В тому числі в порядку статті 414 КК України ("Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення") та статті 437 ККУ ("Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни"), зазначили в ДБР. Підлягають перевірці також і можливі посадові порушення тими особами, які допустили цивільного громадянина до відповідного озброєння.
За попередніми висновками слідства, подія відбулась за межами зони ООС.


Сам Юрій Бутусов вважає розслідування, розпочате ДБР, помстою з боку Президента Зеленського за конфліктну ситуацію, що сталася під час нещодавньої пресконференції Глави держави: "Президент Зеленский помстився мені за свою ганебну прес-конференцію. Державне бюро розслідувань тільки що порушило проти мене справу за статтею 437 - планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни. Майдан, захоплення Криму, вторгнення на Донбас та вісім років війни. Тобто це я все почав. На думку президента саме я оприлюднив відео з Байрактару і тим самим спричинив смерті наших воїнів (кого саме, звичайно, не сказав). Постріл з гармати, який був колись зроблений, це тепер привід для ескалації, хоч я і написа що це було давно. Я задав питання чи не соромно Зеленському тримати коло себе російського агента Демченка - і почули, що російський агент Руслан Демченко - корисний керівник, хоч і очолює усі розвід служби України всупереч закону про люстрацію. Влада підозрює, що я кудись з гармати міг влучити по російським окупантам, і тим самим це я розв’язав війну! А я думаю, чого б це «позитивні блогери» мені як під копірку зранку пишуть, що це ж я як пореченков стріляю - тобто прирівняли російського терориста до громадянина України. А це така медійна підготовка, як бачимо, для кримінальної справи".

Для зручного перегляду відкрийте зображення в окремому вікні

Додамо, щод дії журналіста у дописі на офіційному сайті також засудило Міністерство оборони України.

Раніше головний редактор ІзбірКома Валерій Болган звернувся до П’ятого апеляційного  адміністративного суду із відзивом на апеляційну скаргу, подану Одеською обласною державною адміністрацією на рішення Одеського окружного адміністративного суду щодо пропускного режиму у будівлю ОДА.

Приморський районний суд виніс вирок охоронцю будівельної академії, якого звинувачували в перешкоджанні журналістській діяльності.

Одеські поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності. Про це повідомили у пресслужбі Головного управління Національної поліції в Одеській області. 

Головне управління Національної поліції в Одеській області опублікувало обіцяний перелік розслідувань правопорушень відносно журналістів. Щоправда документ було опубліковано лише 22 липня, хоча заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко доручив це зробити ще 12 липня. Окрім того, документ опубліковано лише в сканованому вигляді, без машиночитної версії.

Фото і відео: Юрій Бутусов

Поділитися