13 липня 2021 р. 12:20

Одеському відділенню НСЖУ рекомендували не надавати членства депутату міської ради

Одеському відділенню НСЖУ рекомендували не надавати членства депутату міської ради

Секретаріат та Ревізійна комісія Національної спілки журналістів України не підтверджують членство в спілці одеського депутата Володимира Корнієнка

На своєму позачерговому спільному засіданні Секретаріату і Ревізійної комісії Національної спілки журналістів України за участі керівників Одеської, Рівненської та Волинської обласних організацій спілки розглянуто низку питань щодо прийому нових членів спілки.

Серед них випадок, який викликав суспільний резонанс: прийняття до лав журналістської організації депутата Одеської міської ради Володимира Корнієнка

Учасники засідання наголошували на тому, що цей випадок викликав численні негативні відгуки й коментарі в соціальних мережах, у журналістській спільноті. Зокрема, питання про членство Корнієнка виникали під час проведення в Одесі регіональних слухань із питань безпеки журналістів. Така ситуація завдає серйозної шкоди репутації всієї журналістської організації. 

«Статус члена НСЖУ – це не грамота, не подяка. Це свідчення того, що людина виконує журналістські обов’язки. Посвідчення є підтвердженням статусу журналіста під час акредитації, в разі побиття тощо. Навіщо наділяти посвідченням людей, які не виконують журналістську діяльність? Обласні організації, які за статутом здійснюють прийом до спілки, повинні усвідомлювати: приймаючи до лав спілки публічну людину з яскраво вираженою політичною позицією, вони фактично налаштовують проти спілки всіх опонентів цієї політичної сили», - зазначив, відкриваючи засідання, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Правлінню Одеської регіональної організації рекомендовано невідкладно скасувати рішення про прийняття депутата до спілки. Крім того, створено робочу групу із членів Секретаріату та Ревізійної комісії для організаційної допомоги Одеській регіональній організації для попередження аналогічних випадків, які негативно впливають на репутацію спілки.

Також учасники засідання висловили своє бачення стосовно деяких аспектів прийому до спілки, як-то прийом осіб, які не працюють у штаті медіа, або тих, хто займається громадським активізмом, політичною діяльністю на місцевому рівні тощо. Зокрема, керівництво НСЖУ пропонує обласним організаціям утриматися від прийому до НСЖУ осіб, які є чинними депутатами рад усіх рівнів, окрім сільської, - до кінця виконання ними депутатських обов’язків. За підсумками засідання будуть сформовані рекомендації для обласних/регіональних організацій, спрямовані на посилення вимог до прийому нових членів спілки. 

Зазначимо, в червні 2020 року Секретаріат НСЖУ заборонив прийом до лав Національної спілки журналістів України громадян, які обіймають керівні посади (голова, заступник голови, член політради чи аналогічного керівного органу) в політичних партіях або є народними депутатами – членами політичних партій. В разі, якщо такі політики набули членства в НСЖУ до обрання на керівну посаду або депутатом, їхнє членство призупиняється до кінця каденції. Таке рішення було прийняте з метою посилення незалежності організації, унеможливлення політичного тиску на Національну спілку журналістів України, її обласні чи регіональні організації та унеможливлення зловживання статусом журналіста. 

Втім 3 липня депутат Одеської міської ради від партії "Опозиційна платформа — За життя" Володимир Корнієнко повідомив про вступ до Національної спілки журналістів України.

Тож представники ЗМІ звернулися до голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка з проханням прояснити ситуацію.

Нагадаємо, поліція пообіцяла опублікувати стан розслідування всіх злочинів проти журналістів на Одещині.

Зазначимо, що протягом року (за липень 2020 - червень 2021) Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) задокументувала 107 випадків нападів на громадських активістів. Згідно з результатами моніторингу, найбільше випадків переслідувань зафіксовано щодо незалежних журналістів - 44.

Це вже не перший випадок у 2021 році, коли Одеська організація НСЖУ стає фігуранткою скандалу через надання членства в організації сумнівним особам. 

Так у квітні видання "Херсонський вісник new" повідомив, що Одеська обласна організація Національної спілки журналістів України видала посвідчення членів спілки стороннім особам, які мають сумнівний стосунок до журналістики.

Три дні згодом Одеська обласна організація Національної спілки журналістів України скасувала своє рішення про прийом до своїх лав нових членів, які мають сумнівний стосунок до журналістики.

Поділитися